Societat 12/09/2024

MÉS demana la recuperació del català com a requisit a la funció pública

MÉS per Mallorca i Més per Menorca han presentat una esmena al Decret llei simplificació administrativa per recuperar el requisit del coneixement del català per accedir a la funció pública

ARA Balears
1 min
Desenes de persones durant una manifestació convocada per l'OCB el maig d'enguany per defensar la llengua catalana i protestar contra els acords polítics entre el PP i el VOX.

PalmaMÉS per Mallorca i Més per Menorca han presentat una esmena al Decret llei de simplificació administrativa per recuperar el requisit del coneixement del català per accedir a la funció pública. Els partits ecosobiranistes pretenen així assegurar els "drets lingüístics de la ciutadania" i "complir el mandat estatutari de normalització lingüística".

Les dues formacions han presentat esmenes al decret llei, que han batejat amb el nom de Decret de destrucció massiva, per recuperar el requisit d'acreditació del coneixement de la llengua catalana. A més, també reclamen la derogació de la possibilitat d'acreditar el nivell exigit en un termini de dos anys, previst a la Llei 3/2007 de Funció Pública de les Balears.

Alhora, han argumentat que davant la "ruptura formal" del pacte entre el PP i Vox, els populars "ja no poden emprar l'extrema dreta com a excusa per atacar la llengua pròpia i eliminar drets lingüístics", de manera que els "animen a votar a favor de l'esmena presentada".

En aquest sentit, han recalcat que el PP "no duia l'eliminació del requisit lingüístic per accedir a la funció pública al seu programa electoral" i que el 88% de la ciutadania va votar en contra dels "atacs a la llengua pròpia i d'eliminar drets lingüístics".

La diputada de MÉS per Mallorca Maria Ramon ha dit que dirigir-se i ser atesos a l'Administració pública en la llengua pròpia de les Balears "és un dret" i, per això, "és imprescindible recuperar el requisit de coneixement de la llengua catalana per accedir a la funció pública". Així, ha recalcat que les administracions públiques tenen el mandat estatutari de "treballar i vetlar per la normalització lingüística".

stats