Més gin Xoriguer que mai
L'empresa menorquina acaba el 2022 amb unes vendes rècord de 3,4 milions. També els vins de l'illa assoleixen xifres històriques
MaóEl gin Xoriguer ha tancat l’any 2022 amb un 43% més de facturació que el 2021 i ha arribat a la xifra històrica de 3,4 milions d’euros. D’aquesta manera, es constata la recuperació de vendes després de la pandèmia. L’únic any que s’apropa a aquest guarisme és el 2018, quan l’empresa que fabrica la ginebra més antiga de la Mediterrània va facturar gairebé 3,1 milions. La resta d’exercicis no superen els 3 milions d’euros. I tot, sota la premissa d’una elaboració artesanal basada en una recepta de principis del segle XVIII que es fa en alambins de coure de més de 250 anys d’antiguitat.
Les vendes de la Indicació Geogràfica Gin de Maó varen créixer fins als 335.000 litres durant el 2022, un 23% més que l’any anterior, encara afectat per la pandèmia. És, en tot cas, una dada curiosa, tenint en compte que els anys 2018 i 2019 se’n varen elaborar 357.000 i 345.000 litres, respectivament, però sense tant marge de benefici econòmic. Pel que fa als mercats, també és significatiu que el 51% de la producció vagi destinada a les Balears; el 37%, al mercat exterior i el 12%, a l’estat espanyol. Amb relació al mercat exterior, destaquen les exportacions als Estats Units (21%), Alemanya (19%) i Itàlia (5%).
El gerent de Destil·leries Xoriguer, Adolfo Vilafranca, atribueix les millors dades de facturació en la història de l’empresa a la necessitat que va deixar la pandèmia de celebrar festes: “Fins i tot podríem dir que les dades són més bones, ja que l’estadística del Govern no recull la ginebra que es ven com a pomada pròpia, una elaboració que vàrem iniciar el 2018”. En aquest sentit, Vilafranca precisa que en volum han venut 160.000 litres de pomada: “Aquesta elaboració i altres productes que tenim fan pujar la facturació anual a 6 milions d’euros”.
Pel que fa a les previsions per a aquest 2023, el gerent de Xoriguer parla d’un “lleuger” creixement, tot i ser prudent, perquè el context econòmic i social dels darrers anys, amb la pandèmia i la invasió a Ucraïna, convida a unes perspectives moderades. “Crec que facturarem més gin i sobretot augmentarem en la venda de pomada pròpia, en la qual tenim dipositada molta esperança”, confessa.
El consum principal del gin es concentra en temporada d’estiu, de maig a setembre, tant en la comercialització interior com en l’exterior. Com a curiositat, es pot destacar que les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó s’han equiparat, en volum de producció de litres de gin, a les festes de Sant Joan de Ciutadella. Tot i així, el gerent de Xoriguer ho matisa: “És difícil saber-ho, perquè nosaltres venem a distribuïdors i grans superfícies, i desconeixem el que realment acaba a les festes”.
D’altra banda, les Balears continuen com a client fidel al gin Xoriguer, especialment Mallorca, tot i que Vilafranca emfatitza el creixement experimentat en matèria d’exportació: “Hem passat d’un 10%-15% fa deu anys al 37% actual”. El departament d’exportació de Xoriguer, format per tres persones, treballa en coordinació amb l’empresa pública ICEX, que té com a finalitat promoure la internacionalització de les empreses de l’estat espanyol. Entre els països més consumidors del gin de Menorca, als Estats Units el producte és considerat de primer nivell i, segons Vilafranca, una botella s’arriba a vendre per “entre 45 i 50 dòlars”. Per contra, les exportacions al Regne Unit han davallat des del Brexit: “Ho compensam amb creixements en altres mercats, com l’alemany, el sud-americà i el mateix nord-americà, on vàrem començar fa sis anys i cada vegada estam millor valorats i amb un marge de maniobra rellevant”.
També el vi de Menorca marca rècords
No només el gin ha experimentat un augment de vendes. Les darreres dades de producció del vi illenc se situen en un total de 1.950 hectolitres, fet que representa el volum més elevat de tota la història. I això, malgrat experimentar una recollida inferior en tones: de les 211 registrades el 2022 a les 237 del 2021. També ha crescut el nombre d’hectàrees per al cultiu: de les 132 del 2021 s’ha passat a les 147 de l’any passat.
Actualment, a l’illa s’elaboren tres categories de vi: el Vi de la Terra amb Indicació Geogràfica Illa de Menorca, els vins amb la Indicació Geogràfica de les Illes Balears i el vi sense denominació de qualitat. El 70% de l’elaboració recau en el Vi de Menorca; el 8%, en el de les Balears, i un 22%, en el que no té indicació geogràfica.
Altres dades d’interès són que el 56% del total (1.089 hectolitres) corresponen a la producció de vi blanc; el 20,5% (401,5 hectolitres), al vi negre, mentre que un altre 20,5% (460 hectolitres) ho són de vi rosat. Menorca té deu cellers: Crispín Mariano, Binifadet, Sa Cudia, Solano, Hort de Sant Patrici, Binitord, Sa Marjaleta, Torralbenc Vell, Son Cremat i Torralba.