Crisi climàtica
Societat08/08/2024

El mes de juliol trenca una ratxa de 13 mesos seguits de rècords de calor

Ha sigut el segon mes més càlid des que es tenen registres

BarcelonaLa calor desbocada no dona treva en ple canvi climàtic i aquest mes de juliol ha tornat a deixar registres extraordinaris a escala global. Segons el butlletí mensual del Servei de Canvi Climàtic del programa europeu Copernicus, el juliol d’enguany ha sigut el segon mes més càlid al planeta des que es tenen registres, i s’ha quedat a les portes del rècord vigent. La temperatura mitjana mensual ha estat de 16,91 °C, només uns 0,04 °C per sota del valor que es va assolir el juliol del 2023, que és fins ara el mes més càlid registrat mai a la Terra des que es prenen dades.

D’aquesta manera, i tot i aquestes excepcionals xifres, no s’ha batut el rècord de calor en un mes de juliol. Així, s’ha trencat una ratxa de 13 mesos consecutius batent rècords de calor mensuals a escala global. "El període en què tots els mesos se superaven els rècords ha arribat a la fi, però per molt poc; el context general no ha canviat i el nostre clima continua escalfant-se", explica en l’informe la directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Samantha Burgess. L’experta també avisa "Els efectes devastadors del canvi climàtic van començar molt abans del 2023 i continuaran fins que no s’eliminin les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle".

Cargando
No hay anuncios

La temperatura d’aquest juliol ha quedat 0,68 °C per sobre de la mitjana de referència d’aquest mes en el període 1991-2020. A més, aquesta dada se situa 1,48 °C per sobre de la mitjana del juliol del període preindustrial (1850-1900). Tot i aquestes preocupants xifres, és la primera vegada en els últims 12 mesos que no se superen els 1,5 °C.

L'últim període de més d’un any en què s'han batut rècords de calor mensuals de forma consecutiva ha sigut històric, tot i que entre els anys 2015 i 2016 ja es va viure una situació similar. En tot cas, les xifres dels últims anys corroboren que l’escalfament global s’està accelerant i està agreujant la crisi climàtica. I tot indica que aquestes ratxes de rècords es repetiran els pròxims anys.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat no batre el rècord, aquest juliol ha registrat els dies més càlids a la Terra des que es tenen dades. Els dies 22 i 23 es van assolir al planeta 17,16 °C i 17,15 °C de mitjana respectivament, unes xifres inèdites.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al conjunt d’Europa, la temperatura mitjana d’aquest juliol ha sigut d’1,49 °C per sobre de la mitjana del període 1991-2020. Ha sigut el segon juliol més càlid registrat al Vell Continent, només superat pel juliol del 2010. Les temperatures més altes s’han assolit a l’oest dels Estats Units i del Canadà, a l’Àfrica, a l’Orient Mitjà, a l’Àsia i a l’est de l’Antàrtida.

Temperatura del mar disparada

Pel que fa a la temperatura de la superfície del mar, la mitjana mundial s’ha situat aquest juliol en els 20,88 °C, la segona dada més alta de la història en aquest mes i només 0,01 °C per sota del rècord del juliol del 2023. Una xifra que també posa fi a 15 mesos consecutius en què s'han batut rècords de calor al mar.