Més de la meitat dels peixos de la Mediterrània podrien desaparèixer dels nostres mercats
El lluç i la sardina són dues de les espècies que pateixen més la sobrepesca
Un 58% de les espècies de peixos comercials de la Mediterrània (com ara la sardina, el lluç i el moll, entre d'altres) estan sobrepescades, segons assegura el biòleg marí i consultor en pesqueries Àlex Bartolí. Això significa que "si continuam en aquestes condicions, moltes espècies de la Mediterrània podrien desaparèixer dels nostres mercats", insisteix. Aquest fet podria tenir conseqüències a escala mediambiental i econòmica tant per als pescadors com per als peixaters.
Bartolí considera que la sobrepesca a la Mediterrània és un problema "bastant crònic". Tot i això, detalla que aquesta situació "ha millorat una mica" respecte de l'inici dels anys 2000 on hi havia un percentatge de sobrepesca del 80% de les espècies comercials, mentre que al 2020 aquesta xifra va reduir-se fins al 73%. Malgrat la disminució del percentatge de peixos en situació de sobrepesca, el consultor en pesqueries alerta que "continuam estant en un 58%".
Segons exposa el doctor Miquel Ortega a l'article La pesca de arrastre Mediterránea en llamas publicat a la seva pàgina web, s'ha arribat a la situació de sobrepesca que hi ha actualment a la Mediterrània perquè "durant molts d'anys les administracions autonòmiques i estatals no varen prendre mesures adequades de planificació per evitar que es fabricassin i fessin feina més vaixells de pesca dels que el recurs pot sostenir". A més, Ortega remarca que "no es varen prendre les mesures necessàries per garantir que zones que fan possible la reproducció d'espècies pesqueres comercials no es degradassin progressivament".
Per la seva banda, Bartolí afegeix que "no només no es varen aplicar a temps les mesures per anar corregint aquesta situació, sinó que les que es prenien anaven en sentit contrari". "Es varen modernitzar les flotes, entre d'altres coses, i no vàrem fer cas que els stocks de peix estaven caient". En conseqüència, actualment hi ha espècies que "no hi ha manera d'aconseguir que es recuperin". És el cas del lluç, les poblacions del qual, segons l'expert, "si continuen en aquestes condicions, tenen risc de col·lapsar". Podria ser que "no n'hi hagués prou o que sortir a pescar-ne no sortís rendible". Altres espècies que pateixen la sobrepesca són la galera, la gamba blava i la gamba vermella de profunditat.
Però encara que la sobrepesca sigui el principal problema per a les espècies de peixos comercials que habiten la Mediterrània, el canvi climàtic, els factors de contaminació i les edificacions a zones costaneres també l'afecten molt, segons explica Bartolí. Un dels aspectes més importants a tenir en compte per pal·liar els efectes de la sobrepesca i dels altres factors que colpegen les espècies de peixos de la Mediterrània és "intentar que els ecosistemes estiguin en bon estat". "Si podem conservar i protegir les zones de reproducció i de cria, afavorirem la conservació i la reproducció d'aquestes espècies", subratlla.