Més de mil cases il·legals amb permís per fer-hi lloguer turístic, enlaire per la ruptura de Vox amb el PP
El Decret llei de simplificació administrativa prohibeix expressament que les cases irregulars facin d'allotjament
PalmaMés de mil cases de les Balears que són il·legals i que, així i tot, fan actualment lloguer turístic amb permís de l'Administració, pengen ara d'un fil a causa de la ruptura de Vox amb el PP. Els populars comptaven amb els diputats de l'extrema dreta per modificar per la via parlamentària el Decret llei de simplificació administrativa que, avui dia, prohibeix que qualsevol casa que prové de la il·legalitat, per molt que es regularitzi, pugui fer lloguer vacacional.
Fonts de l'Executiu autonòmic havien confirmat a l'ARA Balears que la idea era aprofitar la tramitació parlamentària per "arreglar la situació" de més de mil propietaris de totes les Illes, bona part d'ells a Pollença, que tenen cases il·legals i que per una normativa de Jaume Matas han pogut fer activitat econòmica des de l'any 2005 sense tenir els corresponents permisos urbanístics, en alguns casos ni tan sols la cèdula d'habitabilitat.
Fa dues setmanes, quan els propietaris de cases il·legals que tenen permís per fer-hi lloguer turístic llegiren el Decret llei aprovat pel Parlament van descobrir que, lluny del que esperaven, si legalitzen la seva propietat perdrien automàticament la llicència de vacacional, ja que la norma és taxativa: els habitatges que es legalitzin no podran exercir el lloguer turístic.
A partir d'aquest moment, propietaris i associacions es començaren a moure i amb ells alguns batles, com Martí March de Pollença, que han traslladat al Consell (competent en ordenació turística) la realitat d'aquests propietaris. Curiosament, mentre Pollença, amb batle socialista, demanava una solució per a aquest tema, el PSIB qualificava d'irresponsable legalitzar habitatges en rústic per part de l'Executiu.
Fins i tot algun jurista consultat per l'ARA Balears considera que, analitzat el decret llei tal com està ara mateix en vigor, encara que els propietaris d'aquestes cases il·legals no en demanassin la regularització, acabarien perdent l'autorització turística.
El Pacte no ho va abordar
El cas és que les més de 1.000 cases que hi ha a les Balears fent lloguer turístic amb permís de l'Administració sense tenir la corresponent llicència urbanística fa de l'any 2005 que viuen aquesta situació. En aquell any van aconseguir que el Govern Matas els permetés aconseguir una llicència vacacional. Fonts de l'Executiu consultades admeten que, a causa de la possibilitat que s'ha obert de legalització de les cases irregulars en sòl rústic, la situació és "molt complicada". Però afegeixen que "el Pacte no ho va abordar mai". "Se'ls ha consentit fer lloguer turístic, i ara amb el decret llei no es poden legalitzar si no es modifica la norma", conclouen.
El problema amb el qual es troba el PP és que per modificar el decret llei necessitarà el vot dels diputats de Vox que acaben de retirar el suport a Prohens, perquè sembla probable que ni MÉS ni el PSIB contribueixin a resoldre aquesta situació. De fet, en la primera votació a què es va sotmetre el decret llei una vegada ratificat pel Parlament, que va ser al Consell de Mallorca, ja va quedar clara la posició de l'esquerra, que va votar en contra que la institució insular donàs llum verda a l'aplicació de la norma. Era un requisit que venia fixat en el mateix decret llei, la imprescindible validació per part de cada consell insular. Sí que hi votà a favor El Pi, tradicionalment defensor del lloguer turístic, però en el cas del Parlament, Prohens no hi podrà comptar perquè els regionalistes ja no tenen cap diputat autonòmic.
Fonts de l'Executiu opinen que "ara és molt d'hora" per parlar de la tramitació parlamentària del decret llei com a projecte de llei, ja que no s'espera que això tingui lloc fins a la tardor. "Els pressupostos seran el cavall de batalla, on podrem veure com respiren els diputats de Vox", han explicat a l'ARA Balears.