Més morts per consum de drogues arreu del món

Un informe de l'ONU estima en 585.000 les víctimes mortals associades al consum de substàncies el 2017

Barcelona lidera el consum de cocaïna en un rànquing de 60 ciutats europees.
Efe
26/06/2019
3 min

BarcelonaEl consum de drogues causa més morts que mai i el mercat il·legal està en màxims històrics. Aquestes són les dues principals conclusions de l'Informe Mundial sobre Drogues 2019 de l'ONU, presentat ahir a Viena, que dibuixa un panorama amb més ombres que llums i cada vegada més complex. L'ONU ha elevat la seva estimació de morts vinculades al consum de drogues al món fins a unes 585.000 el 2017, enfront de les 450.000 que va calcular que hi va haver el 2015.

Un dels motius d'aquest augment és que, gràcies a noves dades, entre d'altres, procedents de l'Índia i Nigèria, dos dels països més poblats del món, es pot fer una descripció més acurada de la situació global. Les noves xifres "completen i compliquen encara més la imatge que plantegen els desafiaments que afrontem", segons resumeix en l'informe el director de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), Yuri Fedotov.

El 2017 uns 271 milions de persones –un 5,5% de la població mundial de 15 a 64 anys– va consumir drogues, una xifra similar a la de l'any anterior, però un 30% més alta que la del 2009. D'aquests consumidors, els més problemàtics són els que tenen greus problemes de drogodependència, que passen de 30,5 a 35 milions a causa de les noves dades aportades per l'Índia i Nigèria.

La droga més popular és el cànnabis, amb uns 188 milions de consumidors, però les més letals, amb diferència, són els opioides, causants de dos terços de les morts atribuïdes al consum d'estupefaents. L'informe destaca que la prevenció i el tractament continuen fallant en moltes parts del món i només una de cada set persones amb problemes greus d'addicció rep tractament.

La crisi d'opioides als Estats Units i el Canadà per l'abús d'analgèsics sintètics com el fentanil, 50 vegades més potent que l'heroïna, torna a centrar l'atenció dels experts de l'ONU. S'estima que un 4% de tots els nord-americans adults van consumir algun tipus d'opioide almenys una vegada durant el 2017.

De les 70.237 morts per sobredosi registrades als Estats Units el 2017, 47.600 van ser atribuïbles a l'ús d'opioides, un 13% més que el 2016, segons l'informe. "Les sobredosis de droga a l'Amèrica del Nord han assolit realment dimensions d'epidèmia", subratlla l'autora de l'informe, la italiana Angela Me, que va alertar que hi ha indicis d'un augment del consum de fentanil a Europa.

Pel que fa a la producció, tant l'opi com la cocaïna van assolir nivells rècord, mentre que les drogues sintètiques segueixen expandint-se. La producció mundial de cocaïna es va situar el 2017 en un rècord històric, amb 1.976 tones, un 25% més que l'any anterior. El 70% d'aquesta producció amb una puresa del cent per cent procedeix de Colòmbia.

També la quantitat de cocaïna confiscada per les forces de seguretat és la més gran de la història, amb 1.275 tones, un augment del 13% respecte a l'any anterior, i una dada que sembla apuntar a una millora de la cooperació policial internacional. Els enormes decomisos de cocaïna realitzats constaten que "la quantitat de cocaïna disponible per al consum ha augmentat a un nivell més lent que la producció", assenyala l'informe.

L'ONUDD afegeix que "mentre que els decomissos de cocaïna han augmentat un 74% en l'última dècada, la producció va créixer en un 50%". També la producció d'opi el 2018 va ser de màxims històrics, amb 7.790 tones, tot i que és més baixa que la de l'any anterior.

L'Afganistan és de llarg el principal productor d'opi del món, però darrere hi ha el 2017 Mèxic, amb 586 tones, després de superar Birmània (Myanmar). Els cultius de cascall a Mèxic han pujat anualment en l'última dècada des de les 6.900 hectàrees del 2007 a les 30.600 de 2017. Les drogues sintètiques també estan en auge i segueixen expandint-se. A Àsia, el continent més poblat, són les més consumides.

Epidèmia a l'Àfrica

L'ONU reconeix que és difícil fer estimacions sobre aquestes drogues sintètiques, però l'increment de les confiscacions i el descens dels preus apunten a un mercat en contínua expansió. Alerta també sobre una nova epidèmia invisible d'opioides a l'Àfrica, causada per un analgèsic anomenat tramadol que atreu poca atenció encara que requereix acció urgent.

L'informe indica que el mercat d'aquest opioide sintètic s'ha expandit ràpidament, no només per l'Àfrica occidental i central, sinó també per l'Orient Mitjà. De fet, les confiscacions d'aquesta substància a tot el món han passat de deu quilos el 2010 a 125.000 el 2017, i l'ONU alerta sobre el seu impacte en la salut en una regió del planeta amb escassos recursos.

stats