Urbanisme

MÉS proposa una moratòria total per salvar el camp

El PSIB vol prohibir les macromansions i establir un límit de 200 metres quadrats

El sòl rústic s’està urbanitzant a les totes a Mallorca i les Pitiüses.
07/09/2024
2 min

PalmaMÉS per Mallorca vol dur el model menorquí de sòl rústic a la resta de les Balears. Per aquest motiu, el partit ha inclòs dins les esmenes al decret del PP que ara es tramitarà com a llei al Parlament una proposta per aplicar una moratòria total, una suspensió de les autoritzacions per fer-hi qualsevol ús residencial. La proposta es fonamenta en l’esperit del Pla Territorial de Menorca, que l’any 2013 va prohibir la construcció d’habitatges en aquest tipus de sòl, que en realitat està concebut per a la producció d’aliments. “És una proposta que arrossegam des de fa temps, quan formàvem part de l’Executiu, però no vàrem aconseguir incloure-la a les normatives. Ara volem lluitar perquè el Partit Popular entengui que no podem continuar urbanitzant el camp”, explica a l’ARA Balears el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia.

El redactat de l’article que proposa MÉS estableix que aquesta suspensió tendria una excepció en cas de “vinculació a una explotació agrària, segons la legislació sectorial específica”. Una vegada s’aprovàs la suspensió, la formació ecosobiranista proposa que fossin els plans territorials insulars els encarregats “d’avaluar o reavaluar, en cas que ja s’hagi dut a terme, quina és la capacitat de càrrega del sòl rústic de cada illa, atenent l’impacte que tenen els usos impropis –com l’habitatge– sobre el paisatge, els recursos naturals, els equipaments i les infraestructures”, continua Apesteguia.

Per la seva banda, el PSIB també vol reobrir el debat sobre la construcció en rústic. Sense anar tan enfora com MÉS, els socialistes han fet una esmena perquè “no s’hi permetin macromansions” i es torni a la limitació d’un màxim de 200 metres quadrats per habitatge”, segons va explicar dijous la diputada socialista Mercedes Garrido.

Limitar els parcs solars

Els socialistes també proposen aprofitar la tramitació per fixar les àrees on es poden posar parcs solars i on no, ja que “la implantació d’instal·lacions d’energia renovable s’està desenvolupant, llevat de l’illa de Menorca, sense una planificació territorial en què la ciutadania hi hagi participat de manera efectiva i s’hagi pogut arribar a un pacte social per a la seva necessària implantació”, estipula l’esmena. “Es pretén reforçar la incidència de les zones de desenvolupament prioritari [allà on prioritàriament s’han d’ubicar els parcs fotovoltaics] perquè sigui real i efectiva i s’evitin tensions socials en la transició energètica”, expliquen els socialistes, que van preparar aquesta zonificació durant la presidència de Catalina Cladera al Consell de Mallorca, però no l’arribaren a aprovar.

Ara han aprofitat aquella feina i han fixat els criteris a l’hora d’autoritzar un parc. “La suficiència de la font d’energia, l’aptitud ambiental i territorial per acollir les instal·lacions, la baixa productivitat o interès agrari de la zona i, entre d’altres, la disponibilitat o proximitat de capacitat de xarxa per evacuar l’energia generada”, assenyala l’esmena.u

stats