Mobilitat i Transport

Les competències de mobilitat i deixar el carril Bus-VAO: les condicions de l'esquerra per donar suport a la limitació de vehicles de Galmés

MÉS per Mallorca reclama que, a més d'aplicar restriccions a l'entrada de cotxes, es millori el transport públic de Mallorca

El Bus-VAO es posà en marxa durant l'anterior legislatura
2 min

Malgrat que Vox encara no s'ha posicionat públicament respecte de l'estudi de càrrega de les carreteres de Mallorca que va presentar aquest dimecres el Consell de Mallorca, fonts de la institució insular assenyalen que caldrà el suport de l'esquerra –o de part de l'esquerra– per tirar endavant les propostes de limitació de vehicles a l'illa. Ara bé, el PSOE i MÉS per Mallorca no estan disposats a donar el seu vistiplau sense condicions i exigeixen que, a més de reclamar les competències de mobilitat, el Consell deixa enrere la idea d'eliminar el carril Bus-VAO de l'autopista de Llucmajor, que a hores d'ara funciona per franges horàries.

El govern del Consell es reunirà aquest dijous amb les formacions polítiques que tenen representació a la institució insular, marc en el qual el PSOE i MÉS presentaran les seves exigències. Els dos partits consideren imprescindible que el president de la institució insular, Llorenç Galmés, i el seu equip retirin el recurs contenciós administratiu que varen presentar davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) per retirar el carril Bus-VAO.

A més, els ecosobiranistes han manifestat que cal millorar el transport públic de l'ìlla per garantir l'èxit de les mesures restrictives. "Ara ja té un informe que diu que ha de fer més pàrquings dissuasius, però el PP va votar en contra del pla que es va presentar". MÉS també demanarà que es retiri qualsevol projecte d'increment de carreteres, com els carrils nous de l'autopista de l'aeroport. D'aquesta manera, s'alliberarien 145 milions d'euros per soterrar la via de cintura.

Per la seva part, la portaveu del PSOE, Catalina Cladera, ha exigit que les mesures que el govern insular vol aplicar tinguin un calendari de posada en marxa. "Necessitam saber com i quan, no volem que Galmés faci el mateix que ha fet amb altres iniciatives", ha dit, a més de recordar que el president de la institució insular va anunciar la reducció del nombre de places turístiques. "Encara no ha fet cap tipus d'actuació", ha afegit. Cladera també ha demanat "quina és la posició que té el principal soci de l'equip de govern" i ha recalcat que Vox es va posicionar en contra de limitar els vehicles a Eivissa.

Per acabar, la portaveu del PP, Núria Riera, ha retret als partits de l'esquerra que, durant els vuit anys de govern del Pacte "no hi va haver decisions, ni estudi, ni tan sols un mínim interès per l'estat de les carreteres".

stats