Turisme

Més saturació a les Illes: el 70% del creixement de passatgers s'ha concentrat a la temporada alta

Les Balears varen rebre 2,7 milions més de viatgers entre maig i agost

Cues i incertesa als aeroports de les Illes Balears
20/09/2024
2 min

PalmaLes Balears no només continuen acumulant més turistes que els anys anteriors, sinó que també accentuen la saturació. El 70% d’aquest increment de 3,9 milions –en comparació amb 2019– visitants s'ha produït durant la temporada alta, a partir de maig. Les xifres de passatgers presenten un augment d'1,2 milions de persones entre gener i abril, mentre que de maig a agost el nombre de viatgers ha pujat 2,7 milions de persones, sempre damunt les estadístiques de 2019.

Aquest increment incideix en la sensació de saturació que pateixen els residents, ja que l'augment més gran és a partir del mes de maig, que va batre tots els rècords, amb 5,2 milions de passatgers, més d’un milió d’augment respecte de 2019 – prop de 800.000 corresponen a Son Sant Joan, i per tant, Mallorca s'endú bona part de l’increment de trànsit aeri.

El segon mes amb major creixement va ser juliol, amb 630.000 viatgers més que en 2019. De fet, pràcticament ha empatat amb agost, tradicionalment el mes de major tragí pels aeroports de les Illes. Juliol va assolir els 6,7 milions de passatgers, i agost en va registrar 6,8 –ambdós van assolir xifres de rècord.

Per aeroports, el creixement en nombre de passatgers l’encapçala Son Sant Joan, amb 2,6 milions de passatgers més que en 2019, seguit d'Eivissa amb 712.000 viatgers més, i Menorca queda en tercer lloc, si bé és l’aeròdrom que més augmenta percentualment, amb un 8% d’increment.

Previsions superades

Tot plegat confirma les tesis de diferents analistes i moviments socials: les Balears continuen concentrant el gruix de la pressió humana damunt el territori els mesos d’estiu i, lluny de repartir aquests fluxos cap a l’hivern, els grans increments tenen lloc a l’estiu. A més, els mesos d’hivern tampoc perden visitants, només és que en guanyen menys que els de temporada alta. 

Segons les previsions fetes al pla estratègic d'Aena, els 31 milions de passatgers a l'aeroport de Palma no s'havien de superar fins passat el 2026. Resulta que ja l'any passat, el 2023, l'aeròdrom palmesà va assolir aquesta xifra. Són 10 milions més de viatgers que fa només una dècada, quan ja semblaven xifres imbatibles.

stats