Més temperatura i salinitat: la previsió científica per a la mar Balear a finals de segle
Els experts estimen que la temperatura augmentarà entre quatre i cinc graus a finals del segle XXI, en comparació amb el XIX
![Aquesta setmana ha començat la primera campanya oceanogràfica de 2025 del programa Radmed](https://static1.ara.cat/clip/1b96daf2-65a6-467f-a14e-67826f343d42_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2024/0306/12/laura-lopez.png)
Si no es frena el ritme actual del canvi climàtic, a finals del segle XXI la temperatura de la mar Balear "podria augmentar entre quatre i cinc graus respecte dels inicis del XIX", adverteix el científic de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) Manuel Vargas. A més, la salinitat també augmentarà –està passant a tota la Mediterrània– perquè l'augment de la temperatura fa que s'evapori més aigua de la que plou.
L'agost de 2024, la temperatura de la mar a la Dragonera va batre rècords amb 31,87 graus, segons les dades de Ports de l'Estat. L'anterior rècord datava d'agost de 2022, quan la temperatura va arribar als 31,36 graus. "La Mediterrània s'encalenteix molt més ràpid que d'altres, i la mar Balear encara ho fa molt més. A l'estiu s'arriba a unes xifres que ens sorprenen cada any, quan creiem que ja no ho poden fer més", lamenta Vargas.
Si la temperatura de la mar augmenta en consonància a les estimacions científiques, "les plogudes naturals seran més intenses i més desastroses, com les hem vistes a València". Una altra conseqüència serà l'increment de les onades de calor.
Aquesta setmana, un equip científic format per membres dels centres de les Balears i Màlaga de l'IEO ha iniciat la primera campanya oceanogràfica de 2025 del programa de monitoratge mediambiental Radmed –es fan des de juliol de 2007. Durant 24 dies, recorreran el litoral espanyol des de Barcelona fins a Màlaga, passant per les Balears, a bord del vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro. L'equip prendrà dades de variables físiques, químiques i biològiques per avaluar l'estat ambiental de la Mediterrània i els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes. Es tindran en compte ítems com la temperatura, la salinitat, l'oxigen dissolt, la clorofil·la, els nutrients i la composició i abundància de fitoplàncton i zooplàncton.