Tribunals
Societat17/05/2023

Els metges acusats d'homicidi imprudent per una liposucció defensen la seva actuació

El judici per la mort d'una dona, després de complicacions en la intervenció, s'ha fet aquest dimecres als jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl judici contra el cirurgià i l'anestesista acusats d'homicidi imprudent en el cas d'una dona que es va sotmetre a una liposucció i que va morir després de patir complicacions en la intervenció ha començat aquest dimecres, al jutjat Penal número 3 de l'avinguda d'Alemanya de Palma. Els processats han assegurat que la seva praxi en l'operació va ser adequada i han defensat la seva actuació a partir del moment en què la pacient va patir una aturada en la darrera fase de la intervenció, segons ha informat Europa Press.

Els fets jutjats van ocórrer el 6 de març del 2017, quan Fàtima Cherkaoui es va sotmetre a una liposucció en un centre mèdic de Palma, per la qual va patir unes complicacions que li van provocar la mort. La Fiscalia sol·licita per a cada un dels acusats una pena de tres anys de presó i una indemnització als fills de la víctima amb 240.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

A preguntes de la seva defensa, el cirurgià ha mantingut que la intervenció estètica es va fer "amb les tècniques adequades a l'estat actual de la ciència". El facultatiu ha argumentat que en el moment de l'aturada, la víctima tenia encara part de la solució que s'empra per a la succió del greix perquè extreure-la per complet pot ser "contraproduent" tant estèticament com per a la salut.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Fiscalia, el fet que no s'extragués tot el líquid i el greix, així com la pressió del cos sobre l'abdomen, va provocar l'aturada. En aquest sentit, el metge ha afegit que no li van posar una faixa compressiva perquè això hauria estat inconvenient després de patir una aturada. Segons el cirurgià, l'embòlia grassa que va poder estar darrere de l'aturada és una de les possibles complicacions i ha insistit que van informar la pacient dels riscos "tant de manera oral com escrita".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al suposat retard entre l'aturada i l'avís al 061, l'anestesista ha argumentat que es va centrar en la reanimació i que va partir quan va aconseguir estabilitzar-la "i no hi havia majors urgències", quan va cridar al SAMU. Així, ha detallat, la recuperació del ritme cardíac podria haver estat al voltant de les 16.15 o les 16.30 h i la crida al SAMU, a les 17.13 h, després de revisar que no hi hagués recaigudes.

El facultatiu ha insistit en diverses ocasions que, segons ell, el que era adequat no era cridar immediatament al 061 perquè pot haver-hi segones o terceres aturades i que abans del trasllat sigui necessari estabilitzar la pacient. Sobre l'extracció del líquid del cos de la dona, l'anestesista ha afegit igualment que va ser "l'adequada", de la mateixa manera que va preparar les dosis per a la solució que li va indicar el cirurgià.

Cargando
No hay anuncios

Una metgessa de Son Espases diu que va arribar "en molt mal estat"

Una de les metgesses que ha declarat com a testimoni, i que va atendre la pacient quan va arribar a l'Hospital Son Espases, ha descrit que la dona va entrar "en molt mal estat, amb múltiples ferides en el tòrax i l'abdomen que sagnaven moltíssim i que posaven la seva vida en perill". No obstant això, ha matisat que la sang podia estar diluïda.

Cargando
No hay anuncios

Segons la doctora, la pacient mai va arribar a estar estable, tot i que li van anar incrementant la medicació. El TAC, ha afegit, va revelar "múltiples sagnats a la paret abdominal". Al mateix temps, ha afegit que en aquell moment sí que va ser convenient posar la faixa compressiva per exercir més pressió i frenar les hemorràgies.

La infermera del 061 la va trobar "blanca i molt freda"

Per altra banda, la infermera del 061 que va acudir amb l'ambulància al centre mèdic on s'estava fent la liposucció ha explicat que en arribar "ningú no els estava esperant" i que es va trobar "silenci" en entrar a la sala. També ha afirmat que les infermeres del centre no li van facilitar informació: "Allà ningú feia res", ha dit.

La tècnica ha afegit que es va trobar a la pacient "blanca, pàl·lida i molt freda". Segons ha relatat, després d'aconseguir monitorar les seves constants, li va trobar una tensió molt baixa. En la mateixa línia, el metge de l'ambulància ha afirmat que a la seva arribada al centre quirúrgic, a les 17.30 h, la informació dels monitors "no quadrava" amb l'estat de la pacient i que va establir l'estat de xoc hipovolèmic.