Salut

Un mexicà, primera víctima mortal humana de la grip aviària

Les autoritats sanitàries del país asseguren que no hi ha risc de contagi entre persones

ARA
3 min
Un veterinari analitzant un gall en una granja

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reportat la primera mort humana per grip aviària al món. Es tracta d'un home de 59 anys que va morir el 24 d'abril, però es desconeix la font d'exposició al virus perquè mai havia tingut contacte amb aviram. "Aquest és el primer cas humà confirmat en un laboratori de la infecció del virus de grip A (H5N2) reportat a escala global, i la primera infecció del virus A(H5) reportada en una persona a Mèxic", ha informat l'agència de salut de l'ONU. Les autoritats sanitàries mexicanes han assegurat que, malgrat tot, no hi ha risc de contagi per a la població i subratllen que el consum de pollastre o ous no representa cap perill per a la salut, segons informa l'agència Efe.

L'home, que residia al central Estat de Mèxic, no tenia antecedents d'exposició a aviram o altres animals, però sí que tenia problemes de salut previs, com insuficiència renal i diabetis. A principis del mes d'abril va començar a patir febre, dificultats per respirar, diarrea, nàusees i malestar general, que el van portar a ingressar en un hospital, on va morir el mateix dia "per complicacions de la seva situació". Cap de les persones amb les quals va està en contacte al centre sanitari ha donat positiu del virus.

Les proves del laboratori confirmen que ha mort de grip aviària, una notificació que coincideix amb un moment de propagació del virus H5N1 (un subtipus de grip aviària molt contagiós entre aus) a vaques lleteres dels Estats Units, on des de començament de l'any s'han registrat tres casos en humans. Ara bé, les autoritats sanitàries nord-americanes han aclarit que cap dels contagis estan relacionats amb el brot del virus a les vaques.

El març del 2024 es va detectar un brot de grip aviària a l'estat mexicà de Michoacán i dos brots més als de Texcoco i Estat de Mèxic, però de moment no s'ha establert relació amb el contagi de la víctima mortal. A més, a finals de març va transcendir que vaques lleteres de Texas i Kansas estaven infectades de grip aviària, i dies després funcionaris del departament d'Agricultura dels EUA van confirmar casos en un ramat de vaques lleteres de Michigan després d'haver estat en contacte amb exemplars de Texas.

Enfortir la vigilància

L'OMS ha celebrat aquest dijous un seminari sobre grip aviària on els experts han demanat estar alerta, si bé han subratllat que el risc de contagi en humans per ara es manté baix. "Les infeccions recents en humans indiquen que hem d'enfortir la vigilància i fer un seguiment de l'evolució d'aquests virus", ha afirmat el president de la xarxa d'experts sobre grip que coordinen l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Ian Brown.

En la mateixa línia s'expressa l'infectòleg i portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), Luis Buzón, que afirma que el cas a Mèxic és "aïllat" i no ha de generar "una extrema preocupació" però sí que obliga a intensificar la vigilància de les granges per minimitzar el contacte d'animals infectats amb persones. “Això no fa més probable que el virus es transmeti entre humans. És un cas aïllat, mentre l'ésser humà no pugui transmetre a altres humans no és problemàtic”, ha afirmat en declaracions a EFE. Ara bé, Buzón alerta que en el moment que aparegui la transmissió humana es pot produir "immediatament" una pandèmia: "Són virus 100% nous per a l'ésser humà”.

stats