Què és la microbiota intestinal? Saber cuidar-la és clau per a la salut de l'organisme
El consum habitual de productes lactis amb probiòtics pot ser rellevant per equilibrar la microbiota intestinal, evitar molèsties al sistema digestiu i guanyar qualitat de vida, segons un estudi de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics, amb la col·laboració d'Activia.
En un iogurt deliciós, en una cullerada de quefir o en una llesca de formatge cru. També en un rajolí de vinagre de poma, en un glop de kombutxa o en un platet d’olives. A l’interior de tots aquests aliments s’hi amaguen uns microorganismes vius que, si s’administren en quantitats adequades, poden aportar un bon grapat de beneficis per a la salut de l’organisme. Així és com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix els probiòtics, un conjunt de bacteris vius inclosos en aliments naturals fermentats que, si es consumeixen de forma regular, poden ajudar a mantenir una bona microbiota intestinal. Si es té una microbiota equilibrada, la qualitat de vida tendeix a millorar: les digestions són més lleugeres, s’absorbeixen millor els nutrients dels aliments i, de retruc, es reforça tot el sistema immunitari.
Precisament, la relació directa que hi ha entre consumir probiòtics de forma habitual i tenir una microbiota ben equilibrada és una de les principals conclusions que assenyala un estudi recent elaborat per la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP). La recerca, que ha comptat amb la col·laboració d’Activia, evidencia com el fet d’actuar sobre la microbiota intestinal és clau per mantenir l’organisme amb un bon estat de salut. Però, exactament, què és la microbiota intestinal?
La microbiota és el nom que es fa servir per aglutinar gairebé 39 bilions de microorganismes vius. Principalment, dins s’hi troben bacteris, però també s’hi inclouen fongs, virus, llevats, arqueus i protozous. Viuen a l’últim tram de l’intestí gros i es comporten com un òrgan més del cos. La seva funció és vital per a l’organisme. Ho certifica l’estudi del SEMiPyP .
Com cuidar la microbiota?
D’entrada, per tal d’aconseguir una microbiota intestinal equilibrada i variada, els experts assenyalen un camí clar: seguir una dieta alimentària rica en fruites, verdures, llegums, cereals integrals i fruits secs. D’aquesta manera, els bacteris de l’intestí poden fermentar la fibra que contenen els aliments i segregar molècules beneficioses per a la salut. Concretament, és important menjar aliments d’origen vegetal, tal com adverteix l’estudi. “Una microbiota intestinal sana proporciona més de 9.000 enzims que faciliten la digestió d’aliments vegetals, però si es redueix el consum d’aquest tipus de productes fent una dieta restrictiva, es pot arribar a perdre capacitat per digerir aliments sans”, apunta Francisco Guarner, consultor de gastroenterologia del Centre Mèdic Teknon i coautor de l’estudi.
Ara bé, dur una bona alimentació no és l’únic ingredient per cuidar la microbiota intestinal. L’eina complementària que pot ajudar a millorar-ne l’estat és incorporar a la dieta productes rics amb probiòtics. Tanmateix, l’estudi alerta que, perquè aquests microorganismes siguin efectius, han de superar les secrecions gàstriques i biliars, i arribar vius a l’intestí. Els probiòitics d’Activia, una de les marques més conegudes de Danone, són els únics que han demostrat que els seus milions de probiòtics són capaços d’arribar vius a la microbiota, segons anuncia la marca.
Els seus productes, amb diverses referències i ideals per consumir en qualsevol moment del dia, faciliten el consum de probiòtics i van un pas més enllà: contenen una barreja de cinc soques vives diferents, entre elles les bifidobactèries, que entren vives a l’intestí. Alhora, cada envàs conté microorganismes de cinc soques diferents.
“Amb l’estudi, hem comprovat que la intervenció amb la soca probiòtica bifidobacterium lactis CNCM I- 2494 durant quatre setmanes aconsegueix una millor adaptació i tolerància a les dietes sanes que podrien causar gasos pel seu alt contingut en fibres fermentables”, exemplifica Fernando Aziproz, integrant de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. Així, les llets fermentades amb probiòtics, com Activia, poden ajudar a equilibrar la microbiota intestinal.
Els 5 beneficis del consum habitual de probiòtics
- Ajuda a mantenir un tracte digestiu i un sistema immunitari saludables.
- Millora la digestió dels aliments i contribueix a absorbir-ne els nutrients necessaris.
- Manté un bon equilibri entre bacteris bons i dolents.
- Disminueix les molèsties digestives com la diarrea, els gasos o la sensació d'inflor.
- Redueix el risc i la durada d'algunes infeccions en les vies respiratòries o als intestins.