Ciència
Societat Act. fa 23 min

Els bacteris es desplacen milers de quilòmetres per l'aire

Un estudi adverteix que hi ha patògens per als humans que es poden propagar per aquesta via

2 min
Les formes de vida aparentment més simples tenen una gran capacitat d’adaptació.

BarcelonaA l'aigua, als aliments que mengem i al nostre intestí. Els microorganismes són per tot arreu i n'hi ha de molts tipus. Alguns són indispensables per a la nostra supervivència i d'altres, en canvi, són potencialment patògens per als humans, els animals i les plantes. A més, hi ha organismes microscòpics, com els bacteris i els fongs, que es poden desplaçar milers de quilòmetres per l'aire. Aquesta és la conclusió d'un estudi liderat per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha identificat al Japó una àmplia gamma d'aquests microorganismes procedents del nord-est de la Xina, a més de 2.000 quilòmetres de distància. Es tracta d'una nova via fins ara desconeguda per la qual aquests patògens poden viatjar a regions geogràfiques llunyanes.

Són fongs i bacteris que provenen d'una regió de la Xina on s'utilitzen fertilitzants i pesticides, per la qual cosa els autors apunten a un origen agrícola. Els corrents de vent que s'eleven des de l'Àsia continental propaguen aquests microorganismes fins al Japó, on descendeixen a causa de les condicions meteorològiques típiques de l'hivern. Els autors han analitzat mostres d'aire de fins a 3.000 metres d'altitud amb un avió i han identificat més de 266 gèneres de fongs i 305 gèneres de bacteris, alguns dels quals són potencialment patògens per a éssers humans, animals i plantes.

De fet, el cultiu d'algunes de les mostres va evidenciar que alguns dels bacteris recollits a l'aire eren resistents als antibiòtics d'ús comú. "Els nostres resultats suggereixen que la resistència als antimicrobians podria propagar-se a grans distàncies per aquesta via fins ara desconeguda", adverteix Sofya Pozdniakova, investigadora que forma part de l'equip que ha dirigit l'estudi.

Sobreviure a grans altituds

Fins ara se sabia poc sobre la diversitat de microbis que poden sobreviure a grans altituds, on les condicions per a la vida són dures. Segons els autors de l'estudi, però, aquests microorganismes es desplacen per la troposfera (a més de vuit quilòmetres de la terra). "Sabem que per sobre d’un punt determinat de la troposfera, anomenat capa límit planetària, certs materials poden desplaçar-se llargues distàncies perquè l'aire està aïllat de la superfície i hi ha menys fricció. Però no sospitàvem que també pogués haver-hi microorganismes viables", explica Xavier Rodó, investigador d'ISGlobal i un dels autors de la investigació.

Rodó també destaca que la majoria dels estudis per examinar la diversitat microbiana s'han fet a pocs metres sobre el terra i l'oceà, mentre que en aquest han realitzat 10 vols troposfèrics per examinar-la a gran altura. Així doncs, es tracta del primer cop que es revela que una gran diversitat de microbis es propaguen per l'aire a milers de quilòmetres del seu origen per túnels de vent que es formen a la part alta de la troposfera. Per a Rodó, aquestes conclusions suposen un "canvi de paradigma" en la comprensió de com la salut humana pot resultar afectada per patògens que prosperen a l'ambient, especialment a l'aire.

stats