Els microxips que mesuraran el vent de Mart estan dissenyats a la UPC

És el tercer cop que la universitat treballa en una missió de la NASA, que començarà l'any que ve

Els microxips que mesuraran el vent de Mart estan dissenyats a la UPC
L.v.
04/07/2019
2 min

BarcelonaLa Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) torna a Mart: els sensors que mesuraran la velocitat del vent del planeta vermell han estat dissenyats pel grup de recerca en micronanotecnologia (MNT) de la UPC en el marc de la missió de la NASA Mars 2020. És el tercer cop que els investigadors treballen en una missió de la NASA que està explorant si hi ha restes de vida a Mart.

Els 60 microxips que han dissenyat seran el nucli del sensor i podran mesurar la direcció i la velocitat del vent, però també la humitat, la pressió i altres característiques atmosfèriques. L'eina, anomenada MEDA, està dissenyada de la següent manera: té dos braços cilíndrics que sortiran del pal del 'rover' Mars 2020 i que permetran mesurar les diferents velocitats del vent en cada punt del cilindre (en cada punt hi haurà quatre xips de silici i un addicional que detectarà la temperatura).

A més, el vehicle robòtic tindrà també un trepant per extreure mostres de la superfície de Mart i guardar-les perquè puguin tornar a la Terra, en una data encara indeterminada. Segons han explicat els investigadors, han hagut de simular l'atmosfera "tènue" de Mart en una càmera i provar si funcionava amb una pressió molt baixa.

La missió de la NASA s'enviarà a Mart l'estiu que ve i està previst que arribi al planeta veí al cap d'uns mesos, ja el 2021. Malgrat això, els investigadors de la UPC ja han entregat els microxips a la NASA. De fet, fa anys que estan investigant sobre això: els microxips i sensors fabricats a la UPC són una evolució dels que es van crear per al robot Curiosity (2011) i per a l'estació meteorològica Twins de la missió Insight (2018). "Aquesta serà la tercera vegada que els xips de silici fabricats a la UPC viatgen a Mart", ha afirmat el professor Manel Domínguez, investigador principal del grup MNT en aquest projecte, que dirigeix juntament amb el professor Vicente Jiménez. L'equip està format també pels investigadors Teresa Atienza, Luis Castañer, Sergi Gorreta, Lukasz Kowalski, Gema López i Santiago Silvestre.

Amb el final d'aquesta missió, la UPC acaba la feina relacionada amb el Mars 2020. Ara, però, el grup treballa en altres missions, com per exemple un nou sensor de vent molt més petit.

stats