Societat28/05/2021

La Fiscalia investiga les devolucions en calent de menors a Ceuta

El ministeri públic demana identificar els soldats que van expulsar il·legalment un noi de 16 anys que havia arribat amb un flotador fet d'ampolles

ARA
i ARA

BarcelonaTot i que el govern espanyol havia insistit que no hi havia cap menor d'edat entre els migrants retornats de manera exprés a la frontera del Marroc amb Ceuta, la Fiscalia ha obert una investigació arran de la denúncia de la Fundació Raíces pel cas d'un noi de 16 anys que va arribar nedant –ajudat per un flotador fet d'ampolles– fins a la platja de la ciutat autònoma i poc després la policia el va acompanyar fins a la frontera per expulsar-lo. La llei espanyola i el dret internacional prohibeixen les expulsions de menors d'edat perquè formen part d'un col·lectiu amb una protecció especial que no pot quedar sense tutela i, per això, quan arriben a un país són les administracions públiques les que se'n fan càrrec mentre no es localitza la seva família. Tot i que les diligències s'obren arran d'un cas concret, el ministeri públic ha matisat que si es poden documentar altres expulsions també s'investigaran.

La història de l'Aschraf, de 16 anys, és la dels més de 1.500 menors d'edat que en només 48 hores –la Fiscalia parla de 800– van aconseguir entrar a Ceuta, la majoria nedant. Un periodista va captar en un video aquest noi intentant mantenir-se a flotació amb un rudimentari flotador fet amb trossos d'ampolles de plàstic al voltant del cos, però evitava tocar terra perquè creia que els soldats els pegarien.

Cargando
No hay anuncios

En les imatges, que s'han aportat a la causa, apareix plorant i demanant comprensió als militars espanyols que custodiaven la platja per evitar entrades irregulars. "Intentin entendre'ns, sisplau", els implora. Un cop a la sorra, l'Aschraf intenta marxar corrent, però dos soldats l'agafen i, després de consolar-lo, l'acompanyen fins a la frontera. Era la tercera vegada que el jove intentava accedir a territori espanyol en un dia, segons va publicar El País, que el va localitzar al Marroc.

Cargando
No hay anuncios

La directora de la Fundació Raíces, Lourdes Reyzábal, ha celebrat la decisió de la Fiscalia d'investigar el cas del jove, però ha advertit que la pressa de les autoritats espanyoles per expulsar les més de 8.000 persones que van arribar aquells dos dies va fer impossible que es tingués cura dels menors i dels sol·licitants d'asil, que també compten amb una legislació específica que els dona protecció. Tot i que un conveni del 1992 entre el Marroc i Espanya permet les devolucions en calent, la llei i sentències de tribunals espanyols i europeus subratllen que els retorns han de fer-se amb plenes garanties judicials i després d'una entrevista individualitzada amb cadascun dels afectats que permeti conèixer el detall de la seva situació personal. En el cas dels menors d'edat, a més, no entren en aquests supòsits i el govern espanyol té l'obligació d'atendre els que troba sense referents adults.

Segons ha avançat el Diario Sur, la Fiscalia ha demanat a la Comandància General de Ceuta que identifiqui els soldats que eren a la platja, així com els seus superiors, per determinar qui va donar l'ordre d'expulsar menors, i ha sol·licitat, a més, quines són les instruccions que es van donar per a les devolucions en calent.

Cargando
No hay anuncios

Ja el 2015 l'ONU va recriminar al govern espanyol l'expulsió de menors d'edat. En aquella ocasió, es tractava de D.D., que tenia 14 anys i va aconseguir saltar la tanca de Melilla però, un cop la Guàrdia Civil va detenir-lo, el va emmanillar i el va expulsar automàticament entregant-lo a les forces de seguretat, sense haver complert els tràmits pertinents que recull el dret internacional.