“Mil i un cavalls de força” per al Festival de Poesia de la Mediterrània

L’encontre poètic i el seu director, Biel Mesquida, reben el Premi Toni Catany a la Cultura que fa país

“Mil i un cavalls de força” per al Festival de Poesia de la Mediterrània
Cristina Ros
22/06/2018
3 min

Palma“Aquest premi són mil i un cavalls de força per al Festival de Poesia de la Mediterrània i per a un equip format per una munió de gent que, des del principi, ha posat els fonaments, l’energia i el coratge perquè aquest petit, humil i noble festival sigui un encontre de cultures poètiques mundials”. Amb aquestes paraules expressà Biel Mesquida la satisfacció pel reconeixement que suposa el Premi ARA Balears Toni Catany a la cultura que fa país, el qual en aquesta quarta edició va recaure en el Festival de Poesia de la Mediterrània i en la persona del mateix Biel Mesquida, com a director fundador, al capdavant de la iniciativa durant les 20 edicions que ha complert enguany aquesta trobada literària.

Qualitat i continuïtat

Precisament, el jurat del Premi va valorar de manera especial la continuïtat del Festival de Poesia de la Mediterrània, de la posada en valor i la difusió al gènere de la poesia, però també i, sobretot, del manteniment d’un gran nivell de qualitat dels poetes que, any rere any, es troben a Mallorca. En 20 edicions, el festival ha congregat uns 300 poetes d’arreu del món. En aquest sentit, el jurat va voler destacar un dels principals valors de l’encontre, “la possibilitat que ofereix d’assistir a una polifonia de llengües del tot enriquidora”. Fou el seu director, Biel Mesquida, qui remarcà aquest fet: “Al festival feim de la vorera mediterrània el bressol de totes les cultures. Entre nosaltres, hi tenen cabuda totes les llengües, sobretot les minoritzades, com és el cas del català. Fugim de l’homogeneïtzació i convertim la nostra terra en un espai de trobada i de visibilització. Veure i que ens vegin, escoltar i que ens escoltin”.

El Festival de Poesia de la Mediterrània va néixer el 1998 com una iniciativa del Consell de Mallorca, institució representada en aquest cas i en principi per la Casa Museu Llorenç Villalonga i, ara, la Fundació Mallorca Literària és la que organitza l’esdeveniment anual. El jurat del Premi ARA Balears Toni Catany va considerar molt positiu el suport institucional al festival sota qualsevol govern i color polític, a la vegada que va voler destacar particularment la tasca constant de concepció, relacions, selecció, guiatge i promoció de l’esdeveniment poètic que ha desenvolupat i desenvolupa el seu director, el també poeta Biel Mesquida.

“Aquest és un festival molt obert a totes les formes de poesia, molt llibertari literàriament parlant. Entenem que la poesia és pertot, en totes les manifestacions culturals i en la vida. Per això, la música, les arts visuals i una gran varietat d’arts escèniques també fan part anualment d’aquest festival”, afirmà Mesquida. De la mateixa manera, també és característica del Festival de Poesia de la Mediterrània la convivència de les veus poètiques més reconegudes i les més joves, no establir diferències entre els gèneres literaris -“a la novel·la hi ha poesia; hi ha poesia als contes, a la narrativa en general, i hi ha poesia als textos teatrals”, opina Biel Mesquida-, així com comptar anualment amb una presència més que notable de veus femenines. “No ens ha calgut fer discriminació positiva. La realitat és que en la poesia hi ha més dones que homes”, confessà el director del festival.

Compromís social

El jurat del Premi ARA Balears Toni Catany a la cultura que fa país va remarcar també el compromís social, polític i cultural que ha demostrat, des de la primera edició, el Festival de Poesia de la Mediterrània. “La literatura i, especialment, la poesia han d’estar en la primera línia de les lluites per la llibertat, la igualtat i els drets humans. I així ho hem fet: fa 20 anys que deim que no volem que la Mediterrània es converteixi en una tomba de persones que es veuen obligades a fugir dels seus països. Ens hem posicionat molt en aquest sentit, també col·laborant amb el PEN Català en la lluita en favor dels escriptors refugiats. Igualment ho hem fet en contra de l’existència de presos polítics i per la llibertat d’expressió, tan amenaçada. Podríem dir que aquest és un festival molt republicà, avant-la-lettre ”, afirmà Mesquida.

stats