Massificació turística
Societat 09/06/2024

Mil persones es concentren a Menorca per demanar que es posi fre al turisme

Convocades per la plataforma Via Menorca, converteixen l’entorn de la seu del Consell en una Cala Biosfereta massificada, ocupada per para-sols i gandules i per càrrecs d’esquerra en el dia de reflexió previ a les eleccions

David Marquès
2 min
Un miler de persones a la plaça Biosfera de Maó

PalmaUn miler de persones han omplit aquest dissabte vespre la plaça Biosfera de Maó de para-sols, gandules i altres elements propis de la platja per convertir l’entorn de la seu del Consell de Menorca en Cala Biosfereta i fer sentir el clam de l’illa en contra de la massificació turística. Bona part dels assistents han fet cas a l’organització i s’hi han presentat amb la indumentària pròpia dels diumenges de platja. Així, a la plaça s’han trobat des de camisetes fins a postals i un grup d’actors que ha animat la concentració amb grans dosis d’humor i una playlist que incloïa temes prou populars com Isla bonita, Aquí no hay playa, Cuando calienta el sol i Vamos a la playa.

Crits de “prou massificació” s’han mesclat amb múltiples cartells reivindicatius, que proclamaven “-Fitur i +Futur”, “Qui estima Menorca no la ven” i “Prou anar a la torta, més Via Menorca”. La concentració de protesta, convocada per la plataforma Via Menorca, ha coincidit amb el dia de reflexió de les eleccions europees d’aquest diumenge i ha inclòs la presència, entre els assistents, de destacats càrrecs públics de l’esquerra, des dels diputats Pep Castells i Joana Gomila (Més per Menorca) i Cristina Gómez (Unides Podem) fins a les conselleres socialistes Susana Mora i Bárbara Torrent i regidores com Carla Gener (Ciutadella Endavant).

L’acte ha conclòs amb la lectura d’un manifest, que, amb al·lusions al recent decret de simplificació administrativa del Govern, urgeix la ciutadania a “no quedar de braços creuats davant les decisions de l’administració que signifiquen més desprotecció per a Menorca” i que, a més, l’estan empobrint, ja que, mentre creix el nombre de visitants, les Balears han passat de ser la comunitat autònoma més rica a la dotzena pel que fa al seu Producte Interior Brut (PIB). El coordinador general del GOB, Miquel Camps, ha demanat a les institucions, ara governades pel Partit Popular, el Consell i el Govern balear, “que no se sumin només al discurs contra la saturació, sinó que prenguin mesures a curt termini perquè no podem esperar tres anys a veure resultats”.

En concret, Camps ha proposat que es limiti ja l’entrada de vehicles a Menorca, una mesura que aquesta setmana va demanar directament en una reunió al president del Consell, Adolfo Vilafranca, que “ho entén, però no s’atreveix a fer-ho”. També ha reclamat que s'apugi l’ecotaxa els mesos de juliol i agost, una altra mesura que el govern del Consell s’ha compromès a estudiar, “per donar un senyal al mercat” que dissuadeixi bona part de visitants i reparteixi l’afluència a Menorca durant tots els mesos de la temporada.

La plataforma Via Menorca, que ha fet arribar les seves propostes a tots els partits, també creu imprescindible disposar d’”un servei eficaç d’inspecció turística contra l’enorme oferta il·legal existent” i eliminar dues places obsoletes per cada nova plaça que es vulgui crear a l’illa. Així, segons Camps, s’aconseguiria “reorientar el mercat. Necessitam agafar turistes d’estiu i dur-los a l’hivern per fer que Menorca torni a emprendre un camí diferenciat”. Via Menorca no ha decidit encara si se sumarà a la manifestació convocada per al 21 de juny arreu de les Illes i, de fet, anuncia noves accions a partir de setembre.

stats