Societat 27/09/2024

Un miler de persones surten al carrer a Eivissa per clamar contra la massificació turística

És la tercera reivindicació que es duu a terme a l'Arxipèlag exigint canvis

ARA Balears
2 min
La manifestació contra la massificació turística a Eivissa

PalmaProp de mil persones han participat aquest divendres a Eivissa en la manifestació de la plataforma 'Canviem el rumb' per exigir límits al turisme i clamar contra la massificació turística que es viu tant a l'illa com a les Illes Balears. Durant la concentració han exigit mesures per garantir que els pitiüsos puguin "viure dignament" i han criticat durament el "model depredador" que ha continuat les Balears durant anys que "ha accelerat la crisi social i ecològica". "No es poden continuar negant els impactes de l'activitat turística en l'accés a l'habitatge, la precarització laboral i la massificació, entre altres efectes", han destacat durant la manifestació.

En el manifest de la convocatòria, l'entitat ha assenyalat que durant molts anys s'ha dit que el turisme "generava riquesa, prosperitat i progrés", però després de tantes temporades de batre rècords d'arribada de turistes s'han demanat "on és aquesta riquesa". En el manifest han plantejat, també, diverses reivindicacions i mesures concretes com la prohibició de jets, creuers i megaiots. Sobre l'habitatge, han exigit que es reguli el preu del lloguer, que declarin tots els municipis de les Pitiüses zones turísticament tensades i que es limiti la compra d'habitatges a persones no residents a Eivissa.

Amb tot, la plataforma ha reclamat un "canvi radical" en la gestió de l'aigua i que no es costegi amb doblers públics el sobredimensionament de les infraestructures i equipaments per cobrir demandes del sector turístic. Entre altres coses, han exigit, a més, mesures efectives de protecció i conservació dels espais naturals. "El decreixement turístic és una demanda que es fa a les administracions, però també és una aposta valenta que s'ha de fer entre tots", han reiterat. Finalment, han anunciat una "tardor calenta" pel que fa a mobilitzacions per exigir aquest canvi de model turístic.

Aquesta manifestació forma part de les reivindicacions duites a terme per la plataforma 'Canviem el rumb' i se suma a les ja fetes a Mallorca i a Menorca per plasmar la visió de la població illenca pel que fa a la massificació turística i les seves conseqüències per als residents i el territori.

stats