Turisme

Milers de persones clamen a Barcelona per posar límits al turisme

La Guàrdia Urbana xifra en 2.500 els manifestants, que diuen ser-ne 20.000

07/07/2024
4 min

BarcelonaBarcelona també diu prou. Milers de persones van sortir ahir al carrer per protestar contra la massificació i exigir a les administracions que posin límits al turisme. Seguint l’exemple del que ha passat en els últims mesos a les Canàries i a Mallorca, els manifestants –convocats per associacions veïnals, moviments socials, ecologistes i en defensa de l’habitatge– van reclamar replantejar el model turístic d’una Barcelona que s’encamina aquest any cap a batre el seu rècord històric de visitants.

En una mena de reconquesta simbòlica d’alguns dels espais més turistitzats de la ciutat, la marxa va començar el seu recorregut a les 18.30 hores al tram inferior de la Rambla i va avançar en direcció cap a la Barceloneta, seu i símbol de la futura edició de la celebració pròximament de la Copa Amèrica de vela. Durant el camí, alguns dels manifestants van aprofitar per precintar restaurants i hotels del passeig Colom davant la mirada atònita dels turistes que a aquella hora ja sopaven a les terrasses. Molts, després d’uns moments d’estupefacció, retrataven l’escena amb el mòbil com si fos una atracció més.

Tot i que entre els motius que els manifestants brandaven en les seves pancartes es recollia la crisi de l’habitatge, l’encariment de preus de la ciutat, la pèrdua del comerç de barri i l’oposició a grans esdeveniments, en alguns moments la marxa va virar cap a l’enfrontament verbal amb els turistes que s’anaven trobant. Hi va haver alguns moments de tensió, com quan alguns manifestants van precintar l’Hotel Duquesa de Cardona al crit de “Fora turistes dels nostres barris” i “Aquest hotel serà una biblioteca”. Aleshores algunes de les persones –de Barcelona– que eren a l’interior celebrant un casament es van encarar amb els manifestants, i hi va haver alguna empenta i llançament d’objectes. Una escena que es va repetir més tard en una terrassa de la Barceloneta on uns anglesos seguien l’Eurocopa de futbol.

El manifestant van enganxar cintes i enganxines, i van llençar pots de fum als hotels
Manifestants ruixen amb pistoles d'aigua turistes en una terrassa de la Barceloneta

Van ser dos episodis aïllats en una manifestació que es va moure principalment entre el catalitzador de frustracions que sovint és la ironia –amb crits animant alguns turistes a fer balcòning i algun ruixat amb pistoles d’aigua– i el punt de sorpresa de comprovar com per un dia eren els turistes els que havien d’avançar esquivant barcelonins pels carrers de la Barceloneta.

Collboni surt al pas

La recuperació de les xifres de visitants després de la pandèmia ha ressuscitat un malestar contra el model turístic que ja va fer que Barcelona sortís al carrer ara fa deu anys, quan els veïns de la Barceloneta van alçar la veu contra el turisme de borratxera que proliferava al barri i l’allau de pisos turístics a la zona. Un malestar que en les últimes setmanes ja havia tret el cap en les protestes contra la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell o l’exhibició de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia.  

Un moment de la manifestació
Manifestants encarant-se amb el turistes.

I tal com es va poder comprovar ahir en la manifestació, en el centre de les crítiques els manifestants han situat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, protagonista de la gran majoria dels càntics que es van sentir ahir al carrer. Poc després que comencés la marxa, Collboni va sortir al pas amb un missatge a X en què va subratllar el compromís del seu govern de “limitar la massificació turística” i va reivindicar anuncis com el del tancament dels pisos turístics en cinc anys o l’increment del recàrrec de la taxa turística. Però va assegurar que rebutja “solucions simplistes” i que aposta per “construir un model turístic equilibrat i sostenible que beneficiï tothom”.

En declaracions als periodistes abans de la marxa, els organitzadors van explicar que la protesta “dona resposta al malestar que hi ha a Barcelona” envers el model propiciat per la indústria turística, a la qual van acusar de tenir “enormes impactes negatius laboralment, socialment i ambientalment”. “Afecta la vida de les persones de Barcelona precaritzant-les i fent que no puguem viure a la nostra ciutat”, va denunciar Martí Cusó, que va reclamar reduir el pes del turisme en l’economia barcelonina.

A l’arribar a la platja de la Barceloneta, es va llegir un manifest en què, entre altres mesures, es demanava reduir la infraestructura i l’activitat aeroportuària, tancar terminals de creuers, prohibir l’obertura de cap nou allotjament per a turistes, regular el lloguer de temporada, posar límit als macroesdeveniments, deixar de fer promoció turística amb fons públics i traslladar al sector la despesa que genera a les arques públiques.

Al final hi va haver el tradicional ball de xifres: la Guàrdia Urbana va xifrar en 2.500 els manifestants i els organitzadors van parlar de fins a 20.000 assistents. L’única certesa era que s’havia posat el model turístic al centre del debat.

Manifestants vingut d'arreu

Entre els manifestants hi havia veïns de Barcelona com l'Anna, l'Antònia, la Montse i la Sussana, que hi van assistir amb altres veïnes del Casc Antic de Barcelona. Critiquen que el turisme "està matant els barris" perquè dificulta l'accés a l'habitatge, massifica l'espai públic i destrueix el comerç de proximitat. Avisen l'Ajuntament de Barcelona que la manifestació d'aquest dissabte només al principi: "Això només ha començat".

El Misael i els seus companys, en canvi, van venir des de Tarragona per solidaritzar-se amb Barcelona davant d'una massificació turística que "destrueix ciutats". El tarragoní va alertar que el que passa a Barcelona ha de servir d'avís també per la resta de ciutats del país que ja comencen a notar també la pressió turística.

L'Anna, l'Antònia, la Montse i la Sussana, veïnes del Casc Antinc de Barcelona.
El Misael i els seus companys venen des de Tarragona per solidaritzar-se amb Barcelona.
stats