Orgull LGTBI 2024
Societat 28/06/2024

Milers de persones recorren Palma per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI i el treball des de l'educació

Els manifestants han transitat pel centre de Ciutat amb cartells reivindicatius: "La diversitat és la nostra força", "orgull de ser", "som marieta" o "l'armari, per la roba" són alguns dels lemes que han lluït

4 min

PalmaMilers de persones —5.000, segons els organitzadors, l'associació Ben Amics i 3.000, segons la Policia Nacional— han sortit pels carrers de Palma sota el lema 'El nostre Orgull: l'educació que transforma' per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI i reclamar avanços en els drets de les persones que l'integren fent feina des de l'àmbit educatiu. Tot en un context en què la pressió de Vox per invisibilitzar el col·lectiu han tensat les relacions entre el PP i Vox al Parlament i ha obligat el Govern a mostrar el seu suport explícit al moviment.

Els manifestants han transitat pel centre de ciutat amb cartells reivindicatius: "La diversitat és la nostra força", "Orgull de ser", "Som marieta" o "L'armari, per la roba" són alguns dels lemes que han lluït. Maria Arnau té 28 anys i s'ha manifestat tota la seva família, per una raó: "El meu germà és gai, té 15 anys i el món al davant. Però és un món que de cada vegada sembla més perillós per a ell, amb gent que et mira amb odi pel fet de ser diferent. Ja n'hi ha prou. Les Balears han de ser un espai segur i basat en el respecte i la igualtat. Le Senne, a la nevera", diu. Escassos metres més enrere, Paolo Ustazi, procedent d'Itàlia, s'ha unit a la protesta amb el seu grup d'amics. Tots ells, procedents d'Udine (al nord d'Itàlia) han reivindicat el dret a ser lliure. "Al nostre país governa l'extrema dreta i és un país ultracatòlic on ser del col·lectiu no sempre és segur. Hem parlat amb altres manifestats i Espanya de cada vegada s'assembla més a allò que coneixem, i no pot ser", ha dit Ustazi.

"Abascal, ves al teu corral"

Al llarg de tot el recorregut, els manifestants han cridat tota mena de càntics contra les agressions al col·lectiu, tan físiques com per part del teixit polític. "Patriarcat i capital, aliança criminal", "No es negocien els drets humans" "Mallorca serà la tomba de feixisme", "Abascal, ves al teu corral" o "Escolta, Le Senne, penja la bandera". També han fet menció a la crema de la bandera LGTBI penjada a la façana de l'Auditori d'Alcúdia: "Cremen banderes, però no el nostre orgull", han cridat els manifestants.

A l'acte hi han participat la consellera d'Afers Socials i Famílies, Catalina Cirer, així com nombrosos diputats del PP. Per part del PSIB, hi han assistit el portaveu parlamentari, Iago Negueruela, la vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido i la Secretaria d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez, entre altres. De MÉS per Mallorca, hi han participat el portaveu al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, la portaveu a Cort, Neus Truyols, i la diputada Marta Carrió, entre altres.

En acabar el recorregut, al parc de les Estacions, els representants de la comunitat educativa de Muro, escola on es va cremar la bandera LGTBI, han llegit el manifest. "En un context marcat per la violència internacional, els discursos d'odi i la involució en drets humans, alcem la veu per una educació veritablement inclusiva, per a totes, per a tots i per a totis", han llegit. "L'educació és l'eina fonamental i més potent pel canvi social. Sense una educació basada en el valor democràtic de respecte a la diversitat com a mitjà per aconseguir la igualtat real de totes les persones, no aconseguirem la plena alliberació", han continuat.Així, han acabat el seu discurs fent una crida: "Lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, joves o grans, racialitzades, persones empobrides, sense llar... Totes hem sobreviscut gràcies a la nostra resiliència". "Ens reinventem per continuar endavant amb un llegat de lluita que ha fet i fa història i que dia a dia revoluciona les nostres vides traspassant fronteres, cultures i ideologies", han reivindicat, per després dir: "Orgull front l'odi".

Durant tot el dia, les principals institucions de les Balears han penjat la bandera de l'Arc de Sant Martí per mostrar el seu suport al col·lectiu, un fet que ha topat amb l'oposició extremista de Vox, que ha fet una crida a la militància a plantar-hi cara. La presidenta del Govern, Marga Prohens, i el mateix Executiu, han mostrat el seu suport al col·lectiu: "Celebram avui la llibertat de ser i d'estimar. Amb alegria i orgull! Reiterem el compromís del Govern en la defensa del respecte a la diversitat i en la lluita contra tota mena de discriminació", ha dit la presidenta, en una publicació a X.

Vox es refugia en els tribunals

El Parlament és on la penjada de la bandera ha generat més polèmica. El president Gabriel Le Senne ha recorregut al seu grup parlamentari perquè dugués l'assumpte als tribunals. Així, Vox ha presentat un escrit al jutjat contenciós de Palma en què Le Senne, en qualitat de diputat, ha remarcat que la bandera "no correspon amb les banderes institucionals que preveu la legislació".

L'escrit s'ha presentat aquest divendres al matí, just després que els serveis de la Cambra penjassin la bandera, en compliment d'un acord de la Mesa del Parlament, i amb el suport de tots els grups excepte del president Le Senne (Vox). El ple del Parlament va aprovar, amb l'abstenció dels populars, penjar la bandera durant el Dia de l'orgull. Posteriorment, la Mesa va ratificar l'acord del ple, en aquest cas amb el vot dels populars. Davant aquest fet, Vox va acusar el PP de "traïció" per votar a favor de penjar la bandera dels drets LGTBI a la façana. "La decepció és absoluta i estudiarem si legalment podem fer alguna cosa per frenar aquest acord", va dir el líder de la Cambra, que va considerar "molt greu" que el PP hagi trencat "un acord de cavallers" perquè no es pengin símbols que no siguin "els oficials" si no s'acorda "per unanimitat". "És una traïció en tota regla per part del PP", va criticar.

En resposta a l'actuació de Le Senne, l'Associació LGTBI Ben Amics ha parodiat la imatge del president del Parlament Balear, Gabriel Le Senne (Vox), per reivindicar els drets del col·lectiu, en el marc de la setmana de l'Orgull. Per fer-ho, han situat la figura del president amb els llavis i els ulls pintats damunt de la bandera de l'arc de Sant Martí. La imatge s'ha fet viral.

stats