Societat27/09/2019

Milers de persones es manifesten a Palma al crit de "Multinacionals, terroristes ambientals"

Segons les entitats convocants, hi han participat 6.000 persones, i d'acord amb la Delegació del govern espanyol, unes 4.500

Kike Oñate/ Inma Saranova
i Kike Oñate/ Inma Saranova

Palma/ EivissaLa manifestació contra la crisi climàtica a Palma ha superat totes les expectatives: 6.000 persones segons les diverses entitats convocants i 4.500 d'acord amb la Delegació del govern espanyol. La xifra contrasta molt amb la convocatòria anterior que es va fer, en la qual només van participar prop de 150 persones. Per això, la valoració que han fet molts dels assistents i els col·lectius que aquest divendres s'han sumat a la vaga mundial pel clima ha estat d'un gran èxit. Entre els crits de la multitud s'ha pogut sentir: "Multinacionals, terroristes ambientals", "Sense renou el govern no es mou" i "No ens miris, uneix-t'hi". A més, molts dels participants en la manifestació han lluït pancartes amb algunes consignes com "Hi ha més plàstics que sentit comú", "Aquest planeta no té sortida d'emergència" i "Som les veus dels boscos".

El perfil majoritari dels assistents era de joves d'entre 13 i 20 anys, però també adults que comparteixen la mateixa preocupació per al futur de les properes generacions. "Volem que els partits polítics escoltin les demandes d'emergència climàtica de les quals la comunitat científica fa anys que adverteix", ha explicat Martina, membre del col·lectiu juvenil Fridays for future, que és una de les entitats que s'han estès per tot el món per impulsar aquestes reivindicacions.

Celia és una jove que estudia al Joan Alcover i, segons ha explicat a aquest diari, els mateixos alumnes es van posar en contacte amb la direcció del centre per fer els tràmits necessaris per a la vaga. "La majoria dels alumnes entre tercer d'ESO i Batxillerat ens hi hem adherit", comenta. D'altra banda, Maria assegura que "si els joves no canviam la situació, no tindrem futur", i afegeix que "no som prou conscients que la vida al món es pot acabar". Una altra companya de classe, Nadina, que viu a l'Arenal, recorda que "per molt que facem coses individualment, no serà suficient, i per això cal que els governs actuïn". Segons diu Maribel González, del col·legi Monti-sion de Palma, "no hauríem d'estar preocupats per aquestes coses; ara ens toca estudiar, però la situació ens obliga a reivindicar que es lluiti contra el canvi climàtic". Un company de la mateixa classe, Damián, respon taxativament: "És simple; vull un futur".

Cargando
No hay anuncios

Entre els manifestants n'hi havia que hi han anat tots sols, en grup o amb la família. És el cas de Sebastien, un jove alemany que viu a Mallorca des de fa cinc anys i que hi ha acompanyat els seus pares després de rebre la convocatòria per un grup de WhatsApp. En una cartolina amb forma de taula de surf havia escrit el següent: "Vull fer surf sense plàstics". Alice Mason és membre de l'entitat conservacionista Save de Med, que treballa per reduir la presència de plàstics al litoral i en la divulgació a través dels centres escolars i les xarxes socials. "Ha estat un èxit perquè en les anteriors manifestacions a Palma hi va haver poca gent", ha afirmat.

Docents pel Futur ha qualificat la manifestació com un "èxit complet i històric", que marca l'inici d'una nova etapa política mundial que també influeix a Mallorca, perquè ha irromput en una generació que és conscient de la crisi climàtica. Segons han explicat, els joves no volen que els polítics els menteixin i exigeixen mesures urgents i decidides. "Saben que la comèdia s'ha acabat i que és imprescindible un canvi de model", diuen, i afegeixen que "comença un nou temps en què la gent i la realitat no en tindran prou amb la retòrica i les promeses habituals".

Segons dades de la Conselleria d'Educació, 11.111 alumnes que estudien a col·legis públics i concertats de les Balears, el 24,06% del total, han aturat la seva activitat a la vaga mundial pel clima aquest divendres. 8.536 estudiants eren de centres públics (24,94%) i 2.575, de concertats (21,53%). A les Illes hi ha 13.421 docents que fan feina a centres públics i d'aquests 269 han fet vaga total i 263 parcial. Només els centres concertats de Mallorca han participat i en aquest cas un total de 28 docents han fet vaga completa i 38 parcial. A les Balears hi ha 4.566 professors que fan feina en concertats.

Cargando
No hay anuncios

El secretari general de l'STEI, Cosme Orell, ha explicat a l'ARA Balears que dels 75 centres consultats un 8,42% dels docents han fet vaga i entre l'alumnat la participació ha estat d'un 43%. Les dades són dels qui han avisat prèviament el sindicat. Per això, Orell recorda que hi pot haver persones que s'han sumat a la mobilització més tard. La majoria d'escoles han fet durant tota la setmana activitats relacionades amb la crisi climàtica, però la convocatòria dels sindicats d'estudiants no ha arribat a tots els centres.

Entre els representants polítics el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, va dir que cal donar suport i agrair les reivindicacions juvenils. I ha recordat que la llei de canvi climàtic, el decret de la posidònia, la llei agrària i la de residus situen a les Balears una passa per davant de la resta de països europeus. La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, ha afirmat que és molt positiu veure la societat civil i representants institucionals units.

Els centres escolars d'Artà, en el marc de les accions mundials que es fan contra el canvi climàtic aquest divendres, han decidit acudir a la plaça de l’Ajuntament per reivindicar accions davant l’emergència climàtica. Aquesta actuació pretén complementar les activitats que es fan als centres educatius amb relació al tema i mobilitzar-se de manera conjunta per defensar el planeta.

Cargando
No hay anuncios

Més de mig miler de persones es manifesten a Eivissa

La jornada de vaga ha tingut un seguiment desigual als centres educatius d'Eivissa. Mentre que a l'Escola d'Arts i Oficis un 80% de l'alumnat ha abandonat s'ha sumat a la convocatòria estudiantil internacional i ha abandonat les aules, a la resta d'instituts d'educació secundària han estat pocs els joves que han fet vaga. Tampoc a l'àmbit docent hi ha hagut un seguiment significatiu de l'aturada, i tan sols el 6% del professorat l'ha secundat segons dades de l'STEI.

Cargando
No hay anuncios

Però entre 500 i 700 persones, en la seva majoria adolescents, han participat en la mobilització convocada pels col·lectius Extinction Rebellion Eivissa, Fridays For Future Eivissa i Joventut Eivissenca pel Clima. També molts pares, mares i avis han acompanyat a les 18.00 hores als més joves fins al Parc de la Pau de Vila des d'on ha partit la manifestació.

El recorregut, encapçalat per un taüt de cartró que simbolitzava la mort del planeta i d'una pancarta a la qual podia llegir-se el lema "No hi ha planeta B", ha transcorregut ràpidament per l'Avinguda d'Espanya on s'han pogut escoltar proclames com "no ens miris, uneix-t'hi" mentre la gent portava banderes i pancartes a les quals s'exigia "ni una espècie menys, ni un grau més".

Una jove ha llegit el manifest quan el gruix de la protesta ha arribat al Passeig de Vara de Rei, on han sonat xiulets i proclames. En el discurs s'ha exigit una immediata presa de consciència sobre la crisi ecològica i climàtica. Després, al voltant d'una vintena de joves s'ha ajagut en terra mentre una activista d'Eivissa Consciència ha retret que el Ple del Consell d'Eivissa no hagi aprovat la declaració d'emergència climàtica a l'illa, tal i com havia proposat Podem.

Cargando
No hay anuncios

Quan els joves s'han aixecat, han reivindicat les seves accions per millorar la situació: "jo em vaig rebel·lar", "jo vaig canviar els meus hàbits", "jo vaig escoltar als científics", i fins i tot "jo vaig votar a polítics que lluitaven pel planeta". Els aplaudiments que han succeït a cadascuna d'aquestes proclames han acabat donant pas als càntics d'una versió de Bella Ciao amb la qual els manifestants han conclòs l'acte.