Turisme

Dos milions de turistes estrangers s'han allotjat fins al juliol fora d'establiments legals

Només el juliol, 412.000 visitants dels 2,5 milions arribats s'allotjaren a cases pròpies o d'amics

Turistes arribant a Son Sant Joan
03/09/2024
2 min

PalmaEls turistes estrangers que no van a allotjaments reglats arriben als 2 milions en la primera meitat del 2024, segons dades de Frontur (moviments turístics en frontera), una xifra que suposa repetir el rècord de 2023. Només el mes de juliol, 412.000 persones varen passar les vacances a les Illes fora dels allotjaments convencionals, i van fer servir propietats d'amics o lloguers no regulats ni considerats oferta turística. Aquesta xifra s'incrementa any rere any, ja que el mateix mes de juliol de 2023 no arribaven als 400.000 els visitants que resten fora del sistema, mentre que el 2019, la darrera gran referència pel que fa a fluxos turístics abans de la pandèmia, van ser 356.000.

Per tant, es confirma un any més l'increment de visitants que opta per fugir d'allotjaments amb llicència turística. Dels més de 2,5 milions de turistes arribats el juliol, els 412.000 esmentats representa ja el 16% del total, un percentatge que explica les diferències entre les dades d'arribades que aporten els aeroports i les d'ocupació i pernoctacions que disposa l'oferta reglada, ja sigui d'hotels i aparthotels o lloguer vacacional legal.

Les dades corresponents a turistes que aprofiten propietats privades per allotjar-se han anat en augment els darrers anys i tenen a veure, segons els experts, amb els mateixos estrangers que viatgen a les seves propietats, però sobretot amb els qui ho fan a cases d'amics o que lloguen propietats però fora de qualsevol registre formal ni oferta reglada. Entre les dades que més criden l'atenció s'hi troba el nombre de turistes que evitaren l'oferta oficial durant mesos com el d'abril, amb prop de mig milió de persones que triaren aquesta opció. Aquest mes va coincidir amb la Setmana Santa, moment en el que aquesta fórmula va batre el seu récord, amb tota possibilitat perquè encara no hi havia tota l'oferta d'allotjament reglat oberta. Així, aquests gairebé 500.000 turistes que no escolliren ni hotels ni allotjament vacacional reglat representen el 40% del total d'arribades.

Continua l'increment de turistes

Fins a juliol de 2024 les Balears van acumular més de 9 milions de turistes estrangers. Aquestes registres han augmentat durant maig, juny i juliol els registres fins i tot en 200.00 persones respecte dels mateixos mesos de l'any passat, que ja es va considerar un estiu de màxima saturació.

Segons les dades de Frontur, elaborades per l'INE, tots els mesos d'enguany han registrat una major afluència de visitants que el mateix període de 2023. Fins i tot el juliol de 2024, amb 2.542.000 turistes, ha polvoritzat la xifra del juliol de 2019, quan el nombre de turistes va arribar als 2.344.000.

stats