QUÈ ES COU?

El millor de 2019 a Ciutadella

El millor de 2019 a Ciutadella
Bep Al·lès
03/01/2020
3 min

CiutadellaMoltes vegades la primera setmana de l’any ens serveix per passar balanç del que ha estat l’any que acabam de deixar, i potser per açò aquesta farem un petit repàs del que, de manera personal, ha estat el millor gastronòmicament parlant del 2019.

Pel que fa a restaurants, s’ha destacar l’evolució del Rels, a Ciutadella, amb la consolidació d’un estil personal dins el moviment de la nova cuina menorquina i també pels seus arrossos. Joan Bagur demostra la seva bona mà davant els fogons amb paelles i arrossos dins el tià, en què destaca el producte local. Potser reconvertir Rels en una arrosseria d’autor, la primera a la part de Ponent de Menorca, no seria una mala idea.

On també hem vist una cuina que està destacant a poc a poc i definint-se com una de les imprescindibles a tastar és la del Pinzell, a la plaça dels Pins de Ciutadella, juntament amb la nova proposta de cuina marinera que ha fet Lucas García a Baixamar, amb l’obertura de l’Ocean Port, on va estar ubicat fins enguany el mític Sa Figuera.

També ens ha cridat l’atenció per la seva cuina el restaurant Es Garbell, a la Caleta, del qual parlarem de manera més extensa per la seva aposta per la cuina menorquina i de mercat.

I si de la Caleta anem fins a Cala en Blanes, aquest estiu el que vertaderament ens ha seduït amb les seves carns i peixos al caliu ha estat el Coure, amb Tolo Carrasco dirigint la cuina amb mestria, donant un toc de qualitat a aquesta urbanització, que des de fa anys demana intervencions urgents.

En tema de bars i gastrobars ens ha sorprès Nopales, al carrer de Sant Sebastià cantonada amb la plaça Vella, on Vianey Larraga, del restaurant Smoix, ens ofereix una cantina mexicana amb unes especialitats que s’han de tastar. Des del seu guacamole fins a totopos o les seves enchiladas, burritos i tacos, com el de pastor, que ens porten a l’altra banda de l’Atlàntic sense moure’ns del cor de Ciutadella. El Bananas continua sent el temple de les tapes i de les porcelles al forn per encàrrec, com també s’han de tastar les tapes d’autor que ens proposa, juntament amb les de tota la vida, es Molí des Comte.

Altres propostes interessants són els berenars i sucs de la pastisseria El Diamante, les tortades, batuts i rebosteria de la cafeteria Ànima i, com no, els serranitos o les fritures de Can Rafa, al cor del mercat de Ciutadella.

Les hamburgueses gurmet s’han posat de moda, i no sols als bars i gastrobars, sinó també al mercat de Ciutadella, a la carnisseria de Fel Caules, que ha iniciat una petita revolució amb les seves creacions amb carn de les Granges Caules, que regenta el seu pare, i el producte local.

Pel que fa a les noves hamburgueseries o llocs recomanats per fer una bona hamburguesa a Ciutadella, ens decantam per Ca na Riera a la plaça del Mercat, Magí 24, Mostassa a Baixamar, les clàssiques de Ses Voltes Espai Gastronòmic i les de Puspaayu a la plaça dels Pins.

Quant al producte local, la mel Dolçamar, que elabora l’apicultor Antoni Anglada Comella i que ha estat reconeguda com la millor mel de l’Estat i una de les millors de món. A més de la mel, cal destacar les tàperes de Mel i Untis, el formatge de Son Piris, millor formatge artesà elaborat amb crua de vaca en la categoria de semicurats.

A més a més, hem tastat formatges que ens han seduït, com els de s’Ullestrar, també els seus cacauets, i el de Son Salom. Tots dos al mercat agrari dels dimecres i dels dissabtes a Ciutadella. Els pans elaborats amb blat de xeixa de la Marcona, també als mercats agraris, i els botifarrons blancs de la carnisseria de Can Lepanto, que es pot trobar al mercat de Ciutadella, que són tot un clàssic.

Tancam aquest primer article de l’any 2020 amb la jubilació de Jaume Mesquida Piris i, amb ell, el canvi de direcció amb vista a la propera temporada de Mr. Jaume a Cala en Bosch i amb els futurs canvis en les concessions de les coves municipals de Baixamar, que afectaran quatre restaurants, que renovaran o no, o es presentaran o no, a la nova subhasta municipal.

stats