Viatges

Viatjar pot endarrerir el procés d'envelliment

Un nou estudi vincula alguns dels hàbits positius del turisme amb la capacitat de postergar els símptomes de fer-se gran

Un grup de dones a la piscina d'un hotel de Granada
4 min

BarcelonaTot sovint quan viatgem ens sentim relaxats, però alhora amb ganes de fer coses, de bon humor i actius i quan tornem a casa ens quedem amb la sensació que el viatge ens ha fet bé. Ara, un nou estudi fet per investigadors de la Universitat d’Edith Cowan, a Austràlia, i publicat per Science Daily, reforça aquesta idea i apunta que viatjar no només ens fa sentir bé sinó que també pot ajudar a retardar els efectes de l’envelliment. Segons els investigadors, totes les experiències positives vinculades als viatges –com poden ser la quantitat més gran d'interaccions socials, l’estimulació mental, l’activitat física i el menjar saludable– contribueixen a mantenir a ratlla el declivi gradual del cos humà.

“El turisme no és només lleure i diversió”, explica Fangli Hu, la principal investigadora de l’estudi en una entrevista al Washington Post, on detalla que viatjar “també juga un paper important en la salut individual i pública” perquè “les activitats de lleure durant els viatges poden ajudar amb algunes patologies, poden alleujar l'estrès crònic, rebaixar la sobre activació del sistema immunitari i potenciar el normal funcionament del sistema de defensa, millorar la circulació, a més de contribuir a reduir tensions i fatiga muscular. Tot això afavoreix el manteniment de l’equilibri metabòlic del cos”, destaca. A més l’estudi subratlla que tots aquests beneficis poden arribar a un grup de gent ampli, no només els que ja es cuiden i estan en forma. “Els viatges poden millorar la salut i també poden prevenir problemes així com millorar la recuperació en casos de persones que tinguin problemes de salut perquè pot ser un enfocament no farmacològic per alleujar alguns símptomes i millorar la qualitat de vida per a persones que tenen problemes mèdics”, apunta l’estudi.

Envelliment saludable

Per a Marco Inzitari, professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i director d’atenció intermediària del departament de Salut, la investigació australiana és “molt interessant perquè deixa clar que el turisme té un efecte beneficiós en tres pilars: la part mental, la part social i la part de mobilitat i, per tant, és molt coherent pensar que ens pot ajudar a retardar l’envelliment”. Aquest expert, a més, hi afegeix un quart pilar: “L'OMS diu que l’envelliment saludable és molt més que l’absència i el control de malalties, per ells l’envelliment saludable vol dir crear oportunitats perquè les persones puguin viure segons les seves preferències i el que els aporta valor, per tant, les persones que viatgen i fan turisme tenen aquest valor afegit”.

Inzitari destaca que “sempre hi ha hagut una idea del viatge com a teràpia, com una forma de desconnectar de la rutina i de l'estrès perquè és bo anar a conèixer altres coses que ens estimulen”. “Des de fa milers d’anys”, conclou, “això ha empès les persones a viatjar perquè té un efecte terapèutic”.

En la mateixa línia s’expressa Jordi Arcos, director de recerca del centre universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia (CETT) de la UB, que apunta que aquesta concepció de l’experiència turística com a remei “ha estat recollida des de l’antropologia” per autors com Nelson Graburn “que afirmen que el turisme, tot i poder ser criticat com a activitat superficial és, sense dubte, un indicador de la qualitat de vida de les persones, ja que aporta equilibri davant d’aspectes que marquen la vida quotidiana”. Tot i això, Arcos deixa clar que “el turisme i viatjar no tenen bondats per se, sinó que tot depèn d’allò que fem quan ens trobem en el viatge” però sí que reconeix que “hi ha una sèrie d’activitats que es donen més fàcilment en el marc del turisme com ara la interacció social amb persones d’altres territoris, conèixer altres paisatges, defugir la quotidianitat, fer més activitat física… Que tenen sens dubte un efecte positiu en la salut física i mental i en el benestar de les persones”.

Democratitzar els viatges

Tot i això, Marco Inzitari posa l'èmfasi en el fet que viatjar no pot ser “una recepta per a tothom” perquè hi ha una part de la població que no té recursos per fer-ne. “Està reservat per a una població amb un estat socioeconòmic i cultural més elevat i que a més són persones que també tenen tendència a cuidar més de la seva salut”. Per tant, aquest expert creu que cal apostar per una democratització dels viatges perquè els seus beneficis puguin arribar a més gent. Un bon exemple d’això, segons Inzitari, és el programa de viatges de l'Imserso –un fenomen molt típic d’aquest país i que té molt d’arrelament en diferents tipus de població perquè té uns costos molt econòmics–. Jordi Arcos, en la mateixa línia, apunta que “no hem d’oblidar que fer turisme no deixa de ser, d'una banda, un privilegi –hi ha un 30% de la població catalana que no pot permetre’s viatjar una setmana durant l’any, segons dades de l’INE– i, d'altra banda, és una conquesta social vinculada als drets laborals”.

El turisme en negatiu

L’estudi també adverteix que tot i la descoberta de la relació entre els viatges i la bona salut, el turisme també pot tenir efectes adversos i cal estar alerta per evitar-los. “El turisme pot incloure experiències negatives que potencialment poden portar problemes de salut”, alerten els investigadors fent referència “a riscos com les malalties infeccioses, accidents o violència” o fins i tot “interaccions perilloses amb animals salvatges”. Per tant, deixen clar que els viatgers s’han d’esforçar per optar per experiències positives evitant aquests riscos i perills per a la salut per tal d’extreure’n el màxim benefici. “Alguns destins poden provocar ansietat en les persones que viatgen i complicar problemes de salut mental ja existents, i tota aquesta negativitat pot ser perjudicial”, diu Hu. Per això destaca que “el tipus de viatge que convé fer depèn de la situació de cada persona, les seves necessitats i la seva salut”. No cal anar massa lluny, ni agafar avions per aconseguir aquests efectes positius que es poden obtenir amb una escapada. Hu, d'altra banda, destaca que la relació entre el turisme i la salut és una àrea d’estudi encara incipient tot i que molt “prometent”, i ja ha anunciat noves investigacions sobre l’impacte dels viatges en les persones amb demències i amb malalties cròniques i espera que les conclusions portin a tenir “més dies de vacances i menys dies de malalties”.

stats