Millors ametlers i garrovers
Gabriel Torrens
La seva dimissió com a director general ha suscitat mostres de suport
La dimissió de Biel Torrens com a director general d’Agricultura ha provocat una allau de mostres de solidaritat i suport envers la seva actitud. La dimissió el dignifica, però ha caigut molt torta al conjunt del sector. A l’àmbit agrari no hi ha gaire dubtes sobre les causes i condicionants que envolten el cas, encara que la prudència obliga a esperar que es duguin a terme les diligències iniciades per fer-ne més valoracions. Biel ha fet una bona gestió, lligada al dia a dia dels agricultors i que ha mirat de resoldre problemes que venen de molt lluny. En el poc temps que ha tingut, ha marcat un estil i una línia d’actuació, sempre al servei dels agricultors i ramaders, que ha posat unes fites imprescindibles per millorar i simplificar l’administració agrària.
Reestructuració dels fruits secs
El pla vol recuperar ametlers perduts i augmentar la producció de garrova
Aquesta setmana, la Mesa Sectorial de Fruits Secs ha donat el vistiplau a un ambiciós pla que vol recuperar un 25% de l’ametlerar perdut i incrementar la producció d’ametla i de garrova. El pla vol continuar aplicant el pla de contenció de la Xylella, desenvolupar una estratègia d’investigació i innovació i incrementar el valor afegit de les produccions de fruits secs. Entre altres mesures, preveu posar en marxa una ajuda a les noves plantacions d’ametlers i garrovers, amb una línia de reconversió varietal dels garrovers. També proposa una actuació d’arrabassament de les antigues plantacions d’ametlers afectades per la Xylella. El pla és potent i està ben elaborat, i la seva implementació originarà un canvi de dinàmica en un sector que necessita una nova empenta.
Els ametlers de Xorrigo
Els resultats del camp experimental permetran combatre la ‘Xylella’
L’any 2014 es va posar en marxa a Xorrigo el camp experimental de noves varietats d’ametler, amb la intenció de veure quines s’adapten millor a les condicions agroclimàtiques de les Balears. La detecció de la Xylella va ser posterior a l’inici del camp experimental, però no lleva cap valor a la seva tasca. S’hi varen plantar 14 varietats d’ametler procedents de centres de recerca agrària de França, Catalunya, Aragó i Múrcia, que seleccionaren les que consideraven més adequades. De llavors ençà s’està estudiant la producció per arbre, el rendiment del bessó i la incidència de plagues i malalties. També s’estudia la composició nutricional de les ametles. Els resultats seran de gran interès per emprendre la reestructuració varietal de l’ametlerar, que no podrà ignorar tampoc les varietats locals resistents a la Xylella.
Els garrovers de Son Mulet
La finca fa un assaig per valorar el comportament de les diferents varietats
Les Balears produeixen el 30% de la garrova produïda a l’estat espanyol. I el garrover, sovint associat a altres arbres, ocupa una superfície de més de 14.000 hectàrees. El preu dels darrers anys ha fet més popular aquest arbre generós i auster, que s’adapta bé a les condicions de conreu que tenim a les Balears. A hores d’ara és un cultiu que té bones expectatives de futur. A la finca de Son Mulet de Llucmajor, l’IRFAP, conjuntament amb Productes Martín i amb l’Associació d’Empreses Innovadores de la Garrova, du a terme un assaig per valorar el comportament agronòmic de les diferents varietats de garrover. Els resultats són provisionals, ja que els arbres estan en el segon any i certes varietats encara no produeixen, però permetran veure quines varietats tenen un millor rendiment en garroví. D’aquest treball també en sortiran orientacions profitoses amb vista al Pla de reestructuració.
Joan Rallo i la recerca
Tot i haver deixat la presidència del Consell Agrari, la seva tasca continua
Joan Rallo va anunciar en la darrera reunió del Consell Agrari Interinsular que deixava la presidència d’aquest organisme per raons d’edat i de salut. Els assistents varen agrair de bon de veres la seva tasca i la que va dur a terme com a tècnic de la Conselleria, sempre a peu de sementer, orientant i ajudant els agricultors. L’eminent agrònom morellà no cessa, però, en la seva activitat de recerca, que ara, entre altres coses, s’ha centrat en l’estudi de determinades plagues dels garrovers, per descobrir i analitzar les complexes relacions entre insectes, fongs i plantes. Joan Rallo és un apassionat del món de les plantes i, sobretot, un home que reconeix que el seu principal delit és aprendre cada dia coses noves a través de l’estudi d’un món de biodiversitat que tenim davant i sovint no sabem veure.