Els millors punts de les Balears per bussejar
L’Arxipèlag ofereix les millors condicions de tota la Mediterrània per practicar aquest esport submarí
PalmaLa bona visibilitat, la temperatura càlida durant tot l’any en comparació amb altres destinacions i la diversitat paisatgística tant en superfície com davall de la mar fan de les Illes Balears un autèntic paradís per als enamorats dels fons marins de la mar Mediterrània.
L’oferta de clubs de busseig distribuïda pel territori facilita la pràctica d’aquest esport, encara que estan limitats per l’estacionalitat turística.
Els innombrables racons submarins de les Illes ofereixen al visitant una interminable llista de possibilitats que inclouen coves i túnels, derelictes impressionants com el de La Francisquita al nord menorquí i la plataforma marina situada davant l’illot de l’Espardell, al nord de Formentera.
La increïble orografia que presenta la serra de Tramuntana es tradueix en grans parets submarines que es precipiten fins als 50 i 60 metres de profunditat, ideal per a bussejadors més experimentats, com les que es poden trobar al cap de Catalunya i al Colomer, a Mallorca. A més, l’arxipèlag balear té diferents reserves marines i parcs naturals que han permès protegir i desenvolupar la vida subaquàtica.
Al Ponent mallorquí, la Dragonera destaca per oferir punts de busseig per a tots els nivells i, durant l’època de criança, és un espectacle sortir de l’aigua i sentir els falcons marins (Falco eleonorae) mentre sobrevolen els penya-segats de la cara nord de l’illa.
Una altra reserva de visita obligada, sobretot perquè hi habiten anfossos de grans dimensions, és el Toro, a la costa calvianera.
Altres localitzacions imprescindibles són l’illot del Vedrà, a Eivissa, amb un paisatge submarí ple de canyons, i el cap de Cavalleria, a Menorca. Les Illes Balears tenen també al Parc Nacional de Cabrera, una de les millors zones de la Mediterrània per la seva gran varietat d’espècies animals i vegetals.
Els canyons del Vedranell a l’est de l’illot del Vedrà
Immersió que destaca per la presència de tres enormes canyons que s’aixequen des dels 26 fins als 10 metres. Es tracta de tres passos estrets i a les parets hi podem trobar una gran quantitat de vida sèssil, des de bivalves fins a esponges, corals i diferents tipus d’algues. Destaca el colpidor paisatge que formen els canyons.
La Dragonera: cap de Llebeig i Tramuntana
Aigües profundes en les quals destaca la bona visibilitat. S’hi poden veure grans déntols, esperons, pelàgics i petits invertebrats. Impressiona finalitzar la immersió i observar falcons marins sobrevolant els penya-segats. Ofereixen punts per a tots els nivells.
Cap de Rafeubetx: illa del Toro
Una de les millors localitzacions per observar la vida marina a Mallorca d’ençà que es va protegir com a Reserva Marina. Destaca la gran mida dels anfossos i s’hi poden veure déntols, morenes, pops, congres, cervioles, nudibranquis, corballs, salpes i cavallets de mar. Hi ha punts per a principiants i experts.
La plataforma: una antiga granja de dorades enfonsada
Espectacular immersió que recorre l’estructura metàl·lica d’una antiga granja de daurades que ofereix un paisatge propi de la ciència-ficció. La profunditat que s’aconsegueix va des dels 12 metres fins als 35 metres. És comú veure-hi morenes, congres, llagostes, escamarlans, cerviola, anfossos, déntols i bancs de barracudes.
Costa Nord: na Foradada
Podríem dir que s’ha convertit en un referent per veure la posta de sol des de Son Marroig, però davall de la mar, a l’alba, es pot veure com el raig de llum travessa el forat.
Cova del cap de Catalunya
La profunditat arriba fins als 50 metres. Trobarem una cova que es fica uns 200 metres dins la muntanya i per això es necessita tenir coneixements específics, a part de l’especialitat en busseig profund.
Parc Nacional de l’arxipèlag de Cabrera
La fauna marina es compon de més de 500 espècies, amb 113 espècies de briozous, 22 de mol·luscs, 25 de crustacis, 87 d’esponges i 214 espècies diferents de peixos, fet que converteix el parc en l’espai de major biodiversitat de peixos de tota la Mediterrània. Destaquen les agrupacions profundes de corals tous i durs, fons de maërl i comunitats coral·lígenes.
Pont d’en Gil i la cova de la Cigonya
Cova d’uns 200 metres de longitud. La caverna, de gran bellesa geològica, és plena d’estalactites i estalagmites. També hi podrem admirar la seva vida marina creuant-nos amb gambes, ermitans, holotúries i, de vegades, fins i tot congres.
Reserva de Llevant: Faralló de cala Gat
L’illot està travessat per diverses grutes de diferents diàmetres, situades entre els 5 i els 18 metres de profunditat, que ens brindaran un espectacle de llum que penetra per les blavoses finestres. Destaca perquè s’hi poden arribar a veure túnids o grans mantes.
Cova de cala sa Nau
Aquest lloc d’immersió és una gran cova d’estalactites inundada d’uns 80 i 30 metres d’ample. L’interior està cobert de coral i plena de criatures subtils. S’hi pot arribar amb vaixell. La profunditat mitjana del lloc d’immersió és de 12 metres.
Punta Nati: derelicte de ‘La Francisquita’
Immersió complicada, ja que hi ha en el seu entorn corrents de més de 3 nusos i la profunditat és elevada, entre 39 i 50 metres, per la qual cosa s’aconsella baixar-hi en companyia de bussejadors experimentats en aquest derelicte. L’interior alberga gran quantitat de vida.
Reserva Marina del nord de Menorca
Aquesta zona ofereix la possibilitat de fer diverses immersions. Al cap de Cavalleria hi ha un freu conegut com la Llosa de Patró Pere, on els anfossos es deixen tocar amb la mà. Amb permís per bussejar, s’hi poden veure ceps romans i àmfores a la zona del port de la Mitjà.
Cap d’en Front, Sant Lluís: cova de la Catedral
És la cova més gran del sistema del cap d’en Font. L’entrada està situada sobre els 24 metres de profunditat i la llum natural entra pràcticament per tota la cova, fins al final, on es troba l’indret anomenat l’altar. Aquesta cova inclou, a més, una cambra d’aire des d’on es pot observar l’espectacular blau marí que penetra des de l’entrada de la caverna.