El ministeri de Sanitat admet que caldrà una tercera dosi de la vacuna contra el covid
Darias ho dona per fet sense concretar quan es començaria a administrar
Les noves variants del coronavirus i, en especial, l'expansió de la delta en molts països, han obligat a obrir el debat sobre una tercera dosi de la vacuna contra el covid per oferir més protecció. Fins ara, Israel o França havien sigut dels primers països a reconèixer que l'administraran, quan puguin, a persones amb algunes malalties concretes. Aquest divendres, després de dies de debat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha donat per fet que caldrà una tercera dosi. "Tot apunta que la tercera dosi de reforç de la vacuna contra el covid-19 s'haurà d'administrar", ha reconegut Darias en una entrevista a Onda Cero. La ministra, però, no ha detallat quan serà necessari començar a administrar aquesta tercera dosi i ha insistit que ara per ara l'objectiu principal és "seguir vacunant a tot el món fins a arribar al 100% de la població espanyola amb la pauta completa".
A principis d'aquest mes de juliol, les companyies Pfizer i BioNTech van demanar l'autorització a l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) perquè s'injecti una tercera dosi de reforç de la seva vacuna. Les dues companyies asseguraven que tenen "dades encoratjadores". Les empreses, però, encara esperen aconseguir l'autorització perquè els resultats dels estudis no han esvaït els dubtes que planen sobre la tercera dosi. En aquest sentit, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) apuntava fa un mes que era "massa aviat per confirmar" si es necessita una tercera dosi de les vacunes del covid-19: "No hi ha prou dades" per calcular la durada real de la protecció, deien.
La ministra ha tornat a recordar que Europa i, per tant, Espanya, ja té contractes amb Pfizer i Moderna firmats per als pròxims anys 2022 i 2023. Sobre la vacunació infantil, Darias ha reconegut que serà un debat que "no estarà exempt de dificultats". I que s'ha d'anar "amb molta calma, encara no hi ha aprovació", ha matisat. Fa uns dies, va reconèixer que ja hi havia diversos estudis en marxa per poder ampliar aviat la vacunació entre els infants de 6 a 12 anys.
Les declaracions de Darias ja han rebut reaccions. La Comunitat de Madrid li ha recriminat que "pensi en terceres dosis" quan "hauria de prioritzar l'arribada de vacunes per a la primera i segona dosi", ha reclamat el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero. La regió, a la cua de la vacunació en l'àmbit estatal, és una de les que més queixes traslladen al ministeri per falta de vacunes malgrat que té un estoc de vacunes reservades.
Crítiques d'ONGs
L'anunci del govern espanyol, que s'afegeix al d'altres països, no s'ha rebut amb bons ulls entre algunes organitzacions no governamentals. Metges Sense Fronteres (MSF) ha demanat a governs i empreses farmacèutiques que no planifiquin ni administrin noves vacunes de reforç "fins que tot el personal sanitari i les persones vulnerables de tot el món tinguin accés a la vacuna contra el covid". En un comunicat fet públic aquest divendres, l'organització internacional recorda que només un 1% dels habitants dels països empobrits, amb ingressos baixos, han rebut almenys una dosi de la vacuna del covid-19. "Amb el teló de fons de les 4 milions de morts i la variant delta fora de control, seria inconcebible oferir a les persones que estan totalment vacunades una altra dosi abans de protegir més persones amb una dosi", han recriminat als països rics. Metges Sense Fronteres també menciona que encara no hi ha un consens científic sobre la necessitat "imminent" d'una vacuna de reforç, "qualsevol decisió serà prematura", conclou l'organització.
MSF també demana a les empreses Pfizer BioNTech i Moderna que "comparteixin els seus coneixements" per poder fabricar vacunes més enllà dels països rics, en regions on els ingressos són baixos i mitjans i on "necessiten desesperadament la vacuna".