Mart
Societat19/02/2021

El mirall vermell

El CCCB inaugura una exposició que explora el nostre vincle amb Mart des de l’antiguitat fins a una futura colonització

TONI POU
i TONI POU

En les últimes dues setmanes han arribat tres naus a Mart, una de xinesa, una dels Emirats Àrabs Units i una de nord-americana. Mart és, doncs, a l’agenda mediàtica. Tot això coincideix per casualitat amb la inauguració dijous que ve, 25 de febrer, de l’exposició Mart. El mirall vermell al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). “En realitat, fa dos anys i mig que treballem en aquesta exposició”, explica Juan Insúa, comissari de la mostra. “Estava previst que s’inaugurés al novembre, però la pandèmia ho ha endarrerit tot”, diu, cosa que ha fet coincidir l’exposició amb l’actualitat marciana. Però Mart. El mirall vermell va molt més enllà d’aquesta oportunitat casual. “Les ciències i les humanitats cada vegada es necessiten més les unes a les altres -argumenta Insúa-, de manera que aquesta exposició, com tots els projectes que faig, neix sota una mirada de tercera cultura”.

L’exposició està estructurada en tres àmbits. En el primer, “Mart en el Cosmos antic”, s’explora la relació de la humanitat amb el Planeta Vermell, des de les primeres cosmogonies mesopotàmiques fins al Renaixement. Aquesta relació s’il·lustra, entre altres objectes, amb figures de bronze de fa 2.600 anys o amb un incunable de l’Almagest de l’astrònom grec Claudi Ptolomeu. El segon àmbit, “Ciència i ficció del Planeta Vermell”, estàdedicat a com Mart ha esperonat la imaginació de tota mena de creadors, des d’escriptors com H.G. Wells, Kim Stanley Robinson o Ray Bradbury, fins a enginyers com Nicola Tesla, Guglielmo Marconi o Thomas Edison. Precisament, una pel·lícula produïda per Edison que es considera la primera pel·lícula nord-americana de ciència-ficció, Trip to Mars, es pot veure en aquest àmbit, al costat d’una col·lecció de revistespulp de l’artista Norman Saunders i dels segells que van inspirar els marcians de Tim Burton a la pel·lícula Mars attacks!

Cargando
No hay anuncios

L’últim àmbit de la mostra, Mart en l’antropocè”, proposa una reflexió sobre la possibilitat d’habitar el planeta veí. Algunes veus sostenen que fugir de la Terra és l’única solució per a una humanitat que està empenyent la crisi climàtica més enllà de límits controlables. Altres veus proposen que l’establiment de colònies a Mart, que haurien d’aplicar criteris radicals de sostenibilitat, podria servir d’inspiració per adoptar pautes de comportament més amables amb l’entorn terrestre. És a partir d’aquesta inspiració que la idea de Mart com a mirall que dona títol a l’exposició cobra tot el sentit.

L'última frontera? Cicle de conferències
  • UTOPIAL’escriptor Kim Stanley Robinson, autor de la 'Trilogia marciana', conversarà amb l’investigador José Luis de Vicente sobre l’espai com a motor del pensament utòpic contemporani. 26 de febrer a les 18 h
  • FRONTERA¿El futur de la humanitat depèn de la colonització de l’espai? El professor Ricard Solé (UPF-Icrea), expert en l’anàlisi de sistemes complexos i en biologia sintètica, conversarà amb l’astrofísic Guillem Anglada-Escudé (UB), coimpulsor del projecte Nüwa. 27defebrerales18h
  • ASSAIGEl físic i enginyer Miquel Sureda, l’astrofísica i investigadora al MIT Mariona Badenas i la filòsofa Laura Benítez parlaran, en una sessió moderada per l’astrofísic Ignasi Ribas, sobre l’espai com a territori per a l’assaig i l’especulació científica. 5 de març a les 18 h
  • XCÈNTRICAmb pel·lícules de Sophie Michael, Manuela de Laborde, Gautam Valluri, Brigid McCaffrey i Jodie Mack. 18 i 21 de març
  • FILMINLa plataforma Filmin obre un canal entorn dels temes de l’exposició i expandeix horitzons a altres pel·lícules relacionades amb els viatges espacials i la ciència-ficció.
  • PROGRAMA ALIAAmb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i la Fundació Banc Sabadell, el CCCB proposa als instituts i a les escoles de primària de Barcelona que s’embarquin en dues missions d’exploració i descoberta del planeta Mart.
  • TALLERS I LABORATORISD’exercicis d’animació a tallers de creació i jocs de ciència-ficció.
  • PROJECTE COMUNITARIUn projecte de creació artística i mediació comunitària en col·laboració amb La Sullivan i Edicions Poncianes.
  • PROPOSTES ESCÈNIQUES'Arbres, vodka i naus voladores', de La Calòrica, i 'Big Bounce', del col·lectiu Big Bouncers.
Cargando
No hay anuncios

Podeu trobar totes les activitats i la informació a la web i a les xarxes socials del CCCB: