A Internet

La misteriosa model que internet va estar buscant durant cinc anys (i ella no en tenia ni idea)

La dona, que a Reddit era coneguda com 'la celebritat número 6', assegura que no sap com sentir-se per la fama sobtada

Madison Malone Kircher / The New York Times
3 min
L'exmodel Leticia Sarda amb una fotografia seva antiga

Letícia Sarda té 43 anys i viu a l'illa de Tenerife, a les Canàries. Té dos fills i en el passat acostumava a viatjar sola per tot el món treballant com a model per a marques com Burberry. Durant gairebé cinc anys, milers de persones han intentat desesperadament trobar-la sense que ella en tingués ni idea.

Fa gairebé cinc anys, un usuari de Reddit, conegut com a TontsaH, va publicar una imatge d'un tros de tela estampada amb il·lustracions de diferents cares. Algunes eren celebritats fàcils d'identificar, com la model Adriana Lima i l'actor Orlando Bloom. Però un dels rostres que apareixia era un autèntic misteri i, durant anys, diferents usuaris d'internet van intentar identificar la persona desconeguda. De fet, una de les comunitats de Reddit que va dedicar-se a la seva recerca actualment té més de 40.000 membres (una xifra que ha augmentat en els últims dies).

Al llarg del temps ho van intentar i van fracassar. Tot i seguir pistes i provar diferents teories, al final acabaven amb les mans buides. Però aquest últim mes, uns quants usuaris de la plataforma van aconseguir encaixar correctament les pistes. Un usuari conegut com a StefanMorse va escriure que havia editat digitalment la imatge original perquè es veiés "menys com tela i més com una persona real". L'usuari va explicar en una publicació que després va posar la imatge en un motor de cerca amb reconeixement facial i d'allà en va sortir un nom: Sarda.

Més tard, un altre usuari, IndigoRoom, va localitzar al fotògraf que havia fet la foto original de Sarda i que havia estat modificada per plasmar-la damunt d'una tela. La foto procedia d'una revista espanyola de l'any 2006, i el fotògraf, Leandre Escorsell, va confirmar-ne la veracitat. Va ser llavors quan finalment la notícia va arribar a Sarda, que es va sorprendre en adonar-se que durant anys havia estat el centre d'un misteri. En una entrevista amb The New York Times, Sarda parla sobre la seva fama digital sobtada. L'entrevista ha estat condensada per fer-la més entenedora.

Com va assabentar-se que la gent la buscava per internet?

— Va ser estrany. Un dia vaig obrir el correu d'una persona que em deia: "Hola, pots confirmar que aquesta és la teva cara?"

Es va espantar?

— Li vaig dir: "Sí, soc jo, però tu qui ets? Va intentar explicar-m'ho, però no em pensava que fos una cosa de tal magnitud.

Què més li va preguntar?

— "Tens l'original?". I li vaig dir: "Podria buscar-lo, però realment no sé on és". Ell em va respondre: "No saps que fort és tot això. T'estem buscant des de fa cinc anys".

Tenia la imatge?

— Era al meu book de l'agència. No pensava que la tingués perquè no havia vist aquell book des de feia 10 anys, però la tenia.

Què recorda d'aquella imatge en concret?

— Era un editorial de la revista Woman. Era un suplement que venia dins de la revista amb tots els estils tendència de l'estiu.

També apareixia a la portada d'aquell número de la revista.

— Portava un vestit groc de seda amb l'esquena descoberta de Versace. M'hauria agradat guardar-lo.

Hi va haver alguna cosa diferent en aquella sessió?

— No! Era un editorial, un editorial molt bonic. Però mai vaig pensar que apareixeria 20 anys després.

Segueix fent de model?

— Ho vaig deixar el 2009, i quan ho vaig deixar, ho vaig abandonar definitivament. La meva àvia es va posar malalta. Vaig venir aquí per donar-li suport, se suposava que tenia una esperança de vida de dos mesos, però al final va aguantar una mica més. Després em vaig enamorar i vaig tenir filla. Mai més hi vaig tornar. Aquest és el meu alter ego, saps? Si algú que té alguna idea bona, ve i em diu: "vinga, anem a fer unes fotos!", doncs hi aniré i ho faré.

Quanta gent s'ha posat en contacte amb vostè per això?

— La veritat és que em costa comptar-los. He descarregat gairebé 27 aplicacions aquests últims dies.

Incloent TikTok. Començarà a fer vídeos?

— Ja ho veurem. Per què no?

Han contactat amb vostè els seus amics i familiars?

— Molts. I gent al carrer i tot. No estic preparada per a això.

Com la fa sentir rebre tanta atenció?

— En realitat, encara no ho sé. Ha sigut massa per a mi el que he viscut aquests últims dies. Intento gaudir-ne, perquè, després de llegir tots els comentaris, ningú m'odia ni em diu res de dolent. Moltes d'aquestes persones fa molt de temps que em busquen i s'esforcen per trobar-me. D'alguna manera em fa feliç. També em preocupa. Intento donar-los el que busquen perquè han fet un gran esforç per, com ja saps, trobar una persona en un tros de tela.

Què la preocupa?

— Fins on pot arribar tot això. Com canviarà això la meva vida.

Crec que és difícil comprendre de veritat el que és ser viral fins que ho vius.

— Sempre em puc amagar.

Copyright The New York Times

stats