El passat agost va morir, a 93 anys, l’enginyer de camins Antoni Garau Mulet. Natural d’Inca, fou durant 27 anys (1964-1991) el totpoderós cap de la demarcació de Costes de Balears. El càrrec de funcionari de l’Estat el va mantenir també durant la democràcia. Ramon Aguiló, el primer batle socialista de Palma (1979-1991) amb el restabliment de les institucions, el va tractar en persona. Ho feu sobretot quan, en deixar la batlia, fou nomenat director provincial d’Obres Públiques: “Durant l’etapa de Garau a Costes –assegura– es va destruir bona part del paisatge de les Illes. Des de Madrid, el director general de Costes el va fer cessar”.
El 2014 Garau va ser condemnat a tornar 240.000 euros més interessos que s’embutxacà de l’hoteler Jaume Moll. Es tractava d’unes comissions que permeté a Moll explotar comercialment la platja de sa Coma amb 475 para-sols, 1.580 gandules, 20 velomars i tres bars al costat del seu hotel, el Royal Mediterráneo.
Aquest cas de corrupció es destapà el 2007 quan el mateix Garau, per via judicial, reclamà al seu antic amic el cobrament d’unes anualitats pendents. Els hi havia deixat de pagar el 2004, tretze anys després que Garau deixàs de ser el màxim responsable insular de costes. Per sorpresa de tothom, en el judici, Moll va admetre que pagava per “por” de perdre els seus negocis. Assegurà que deixava a Garau “paquets de doblers negres ben fets” al vestíbul del Banc de Crèdit Balear de Palma.
Per emmascarar aquell suborn, Moll va subscriure un contracte fals amb l’esposa de Garau, mestressa de casa de professió. El document fixava el pagament de “cinc milions de pessetes anuals” a canvi d’uns treballs inexistents sobre assessories turístiques. El pacte fins i tot era hereditari a la descendència en cas de mort. La fiscalia demanà cinc anys de presó per suborn, però el cas es donà per prescrit. Tanmateix, una sentència condemnà la dona de Garau a tornar els doblers per ser qui figurava en el contracte. Amb tot, no obviava que era el seu marit el cobrador, tal com ella mateixa confessà davant del jutge.
Un cop coneguda la sentència, el periodista Andreu Manresa feu el següent perfil de Garau en un article publicat al diari El País (24/08/2014): “Informà i atorgà l’explotació dels ‘jaciments d’or’ sobre l’arena i primera línia. Feu passejos i decidí sobre l’explotació de platges. Pautà 1.000 quilòmetres de Balears amb fites. Fixà allò privat i el domini públic, zones maritimoterrestres, de proteccions i servitud. Va ser un règim: controlà delimitacions, concessions i negocis”. Ja jubilat, Garau es feu col·leccionista d’art i fou president del Cercle de Belles Arts. El 1992 també va ser un dels impulsors de l’ONG de marginats Es Refugi de Jaume Santandreu. El 2020 publicà Yo, Antonio Garau M. La verdad desnuda.