Mitja parròquia precintada i sense bacina: així han tornat les misses
Ja ningú no es pot acostar a l'altar per combregar, sinó que és el rector qui dona les hòsties en mà als assistents
PalmaAnar a missa ha passat a ser un ritual tant litúrgic com d'higiene d'ençà que l'activitat religiosa de cara al públic es va reprendre el dilluns 11 de maig amb l'entrada de Mallorca, Menorca i Eivissa a la fase 1. On abans hi havia rosaris ara hi ha mascaretes i el gel hidroalcohòlic ha substituït l'aigua beneïda a les piles de qualsevol església. Alguns sermons, a més, acaben amb el recordatori del darrer Butlletí Oficial de l'Estat sobre l'ús de material de protecció davant el coronavirus. Aquest és el cas de la parròquia de Sant Miquel de Palma. El rector, Antoni Gómez, recordava aquesta setmana al final de la missa que a partir de dijous és obligatori entrar al recinte amb mascareta.
Ell mateix compleix rigorosament les indicacions i, abans de repartir les hòsties entre els fidels, es posa una pantalla de plàstic transparent. Tal com indiquen els cartells informatius de l'entrada, ja no està permès anar fins a l'altar per combregar i s'ha de fer en mà. Tot i això, encara hi ha alguna dona gran que insisteix a obrir la boca perquè el mossèn la hi doni directament, i ell, pacient, li respon fent senyes per demanar-li que agafi la forma. En acabar, el capellà torna al seu lloc i es renta amb hidrogel, ara una de les parts més sagrades de la cerimònia.
El Bisbat de Mallorca també recomana que, com a símbol de pau, no es doni la mà. En lloc d'això, proposa que els feligresos es mirin als ulls i inclinin el cap. Però entre els nervis i l'emoció, no tothom s'hi pot resistir i alguns acaben fent-se una abraçada. També cal guardar la distància a l'entrada i la sortida del temple, on la gent fa coa per accedir-hi abans que arribi a un terç de l'aforament.
A parròquies com la de Sant Miquel han precintat tots els seients que no es poden fer servir i han senyalitzat a cada banc els dos metres de separació que hi ha d'haver entre persones. Tampoc no està permès passar la bacina, de manera que tothom que vulgui fer una contribució ho ha de fer en sortir. Per tal que ningú no toqui ni besi les figures i ofrenes, algunes fins i tot s'han tapat.
A banda de les directrius clau, cada santuari incorpora els seus propis sistemes d'higiene. A la parròquia de Santa Catalina Thomàs, ubicada al mig del carrer Blanquerna, també a Palma, han disposat dues estores a l'entrada amb desinfectant perquè qualsevol que hi entri es netegi les sabates. A més, el rector, Ramon Lladó, prefereix fer tota la missa amb la mascareta posada, per seguretat. "Preguem perquè Déu totpoderós allunyi aquest mal", resa fent referència a la pandèmia durant el sermó.
Més confessions
Amb l'objectiu d'evitar els contagis, ara ofereixen vuit misses dominicals, repartides entre dissabte i diumenge. De mitjana, explica Lladó, hi van una setantena de persones, malgrat que la xifra augmenta els caps de setmana. El que ha pujat de veres aquests dies han estat les confessions, diu el rector. "N'hi ha moltíssimes més que abans del confinament. Per això també hem habilitat un espai alternatiu on es pot estar més ample", afegeix.
La parròquia de la Indioteria va aconseguir que 15 voluntaris desinfectassin el recinte abans de tornar a obrir-la al públic, afirma el rector, Bartomeu Suau, al qual van rebre entre aplaudiments en la primera missa de la fase 1. "Més que per la part religiosa, crec que la gent estava molt contenta de tornar-se a veure i saludar-se", assenyala. Gràcies al suport de la seva comunitat, han aconseguit recaptar més de 1.000 euros per a la parròquia, després de dos mesos sense ingressos.
Encara que només fan missa els caps de setmana, Suau puntualitza que també en fan de personalitzades els dies feiners; "si alguna família ho demana per un mort, per exemple". Així mateix, els dissabtes i diumenges han passat de fer-ne una per dia a dues "per repartir la gent i evitar-hi aglomeracions", de manera que a cada torn hi ha unes 60 persones. Aquest i altres anuncis es publiquen a la pàgina de Facebook de la parròquia, on el rector ha mantingut l'activitat durant la quarantena. Els seus seguidors han pogut estar en contacte a través de la pantalla per celebrar, per exemple, la Setmana Santa. Ara, però, agraeixen, a la fi, haver escurçat la distància a només dos mestres i que sigui la mascareta l'única que els separa.