El Mobile nega l'entrada a una dona perquè anava amb la seva filla lactant

Una segona mare treballadora explica a l'ARA els seus problemes per accedir al saló

El Mobile World Congress del 2013
Natàlia Vila
01/03/2019
4 min

BarcelonaEl Mobile World Congress va negar dimarts l'entrada a una dona que anava amb la seva filla de cinc mesos lactant. La dona portava la seva filla, adormida, en una motxilla de roba arrapada al cos. L'organització va al·legar que no poden entrar al recinte menors de 16 anys i la direcció es va negar a fer una excepció per a aquesta mare treballadora que pretenia accedir al recinte del 4YFN, on aquell dia se celebraven unes jornades per la inclusió de la dona en el món tecnològic, el Women4Tech.

Berta Calders és una professional organitzadora d'esdeveniments autònoma amb clients internacionals i, tal com ella explica, en aquests moments compagina la criança de la seva filla amb l'organització de la Coworking Europe Conference. Segons Calders, ella i el seu company van arribar al taulell, van recollir les acreditacions i aleshores els van alertar que no podien accedir al recinte amb el nadó. "Ens van dir que els menors de 16 anys no podien accedir al centre i jo els vaig explicar que la nena era lactant, i que durant l'estona que jo estaria a dins treballant necessitaria la mare", explica Calders a l'ARA.

Davant la negativa, Calders va demanar de parlar amb direcció. "Ens van fer fotografies del DNI, del meu i del de la nena, i ens van fer esperar 20 minuts. Passat aquest temps, les dues dones del taulell van tornar i ens van explicar que la nena no podia entrar, i que per accedir al recinte amb ella hauríem hagut de fer una petició amb antelació perquè direcció pogués valorar el cas", explica aquesta mare treballadora.

La impossibilitat d'accedir amb la nena al recinte, la dependència del nadó de la seva mare i el fet que es tractava d'una qüestió professional, van fer que, finalment, només accedís a no entrar perquè el seu company home no es perdés la conferència. "Des de dins ell no parava d'enviar-me fotografies molt hipòcrites, amb cartells on es parlava d'inclusió de la dona en el mercat laboral. Jo em pregunto, quines dones? Només les que no són mares? Perquè a mi em van deixar fora per tenir aquesta condició", lamenta Calders, que afegeix que el que li va passar a ella és directament una "discriminació" pel fet de ser dona: "Em sembla increïble que es parli del '4 Years From Now' (4YFN) quan la realitat és que seguim 40 anys enrere".

"El 4YFN i el MWC ens han ensenyat que si vols ser una #womenintech, més val que no tinguis fills. Promoció de valors versus realitat no coherents, hipocresia, crua realitat la nostra", denuncia Calders en una carta que ha fet pública. "És vergonyós que se'ns discrimini perquè vulguem conciliar, de veritat i d'una vegada per totes, no com s'ha fet fins ara", critica. "Necessitem un canvi de sistema, un sistema que reconegui la maternitat no només com un tema propi de la dona sinó com una cosa valuosa", conclou Calders.

No és l'únic cas

La situació que va viure Calders no és l'única. Aquest divendres, una altra mare treballadora, Marta Monterde, ha explicat a l'ARA que va patir una situació similar. Monterde va anar, com fan molts dels assistents al Mobile, a recollir la seva acreditació dies abans que comencés el congrés. Va ser aleshores quan va advertir que hauria d'accedir al recinte amb el seu fill lactant de tres mesos. Monterde és treballadora de la Generalitat i anava al Mobile per qüestions de feina. "Em van dir clarament i rotundament que no –explica–, que la normativa prohibeix l'accés a menors de 16 anys i que la fira era profesional".

Aquesta mare treballadora els va recordar que ella també era una professional del sector i que, donades les hores que hauria de passar a dins del recinte, el seu nadó necessitaria alimentació durant alguna pausa. "Vaig demanar de parlar amb l'organització per mirar de trobar una solució, vaig parlar per telèfon amb diverses persones i em van dir que el saló no era l'ambient adequat per a un nadó; després d'intentar-ho diverses vegades em van tornar a dir rotundament que no", assegura.

Monterde va marxar a casa amb la seva acreditació però sense haver solucionat el problema d'accés amb el seu fill. "Estava realment molt enfadada", assegura aquesta mare treballadora, que coincideix amb Calders en qualificar la seva situació de "discriminació" respecte a la resta de professionals que no tenen fills. "Els vaig intentar explicar que no es tractava només d'un menor de 16 anys, sinó que era un nadó que necessitava la mare per alimentar-se", explica Monterde, que subratlla que això no la fa menys professional.

El desenllaç del seu cas és diferent. Com que la negativa es va donar uns dies abans que comencés el congrés, la direcció va rectificar. "L'endemà a la tarda em van trucar per dir-me que em farien una autorització especial, i gràcies a això vaig poder passar amb el meu fill", conclou.

El permís previ

Un cop destapada la polèmica, dijous, el conseller delegat de Fira, Constantí Serrallonga, va insistir que és la GSMA qui haurà d'investigar i aclarir el cas. Tot i així, ha assegurat que el reglament del congrés estableix que "tothom hi pot accedir amb nadons seguint unes pautes prèvies". D'aquesta manera, va afirmar que la primera mare no havia seguit les indicacions necessàries per poder entrar amb el seu fill al 4YFN.

El cert és que, tot i la negativa inicial i l'aparent desconeixement d'una part del personal, el codi del Mobile preveu aquestes excepcions si es fan amb anterioritat. "Després, un cop teníem l'autorització, ens vam trobar que en alguns accessos ens la demanaven i passaven per fins a quatre mans, i en d'altres accessos ni tan sols ens la demanaven", explica Monterde, que sí que va aconseguir l'autorització.

Aquesta no és la primera polèmica relacionada amb les dones que ha afectat l'edició d'aquest any del Mobile. Hores abans de començar, l'ARA també va explicar que les empreses que feien contractacions d'hostesses per al congrés pagaven un sou més alt a les noies que feien més d'1,75 metres. El sou per a elles és de 7,2 euros bruts l'hora, mentre que les que són més baixes cobren un euro menys. En referència a aquest cas, el Govern assegura que "no mirarà cap a un altre costat" amb les possibles ofertes de treball masclistes del MWC.

stats