Ocupació de la via pública
Societat 16/07/2024

Ruta i inventari de les irregularitats de les terrasses del centre de Palma

La Federació d'Associacions de Veïns de Palma denuncia que els bars deixen material aferrat a les façanes o atenen clients fora de l'horari establert

2 min
Restaurant amb el mobiliari muntat al passeig del Born

PalmaPara-sols enclavats al terra, material aferrat a les façanes o fermat a columnes i bar amb clients al carrer a l'1 de la matinada. Són algunes de les irregularitats que ha enumerat la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, qui la nit del dissabte feren un ruta per les terrasses més concorregudes del centre de Palma.

En el passeig del Born els veïns foren testimonis de com s'atenia a clients de les terrasses poc abans de les 00.30 hores, "quan ja s'haurien d'haver retirat les cadires i les taules", recorden. També denuncien que en el mateix passeig, veren bars tancats, però amb tot el material de la terrassa muntat damunt la via pública. "Un cas especial és la situació del bar Bosch i el que hi al seu costat", assenyalen, on hi ha fins i tot cables elèctrics i tancaments aferrats al terra i delimitant espais, "a més donant opció a que la gent es pugui seure i seguir la marxa", lamenten.

Para-sols a la plaça de Cort

Pel que fa a la plaça Major, l'associació denuncia que molt de material de les terrasses queda fermat a les columnes de la plaça. Al carrer Unió, la Fundació la Caixa deixa el material aferrat a la façana; un fet que també es produeix a la plaça de Cort, on el material queda "fins i tot enmig de l'acera i davant l'Ajuntament". A la barriada de Santa Catalina, els veïns passejaren pel carrer Fàbrica, on denunciaren para-sols sense retirar i enclavats enmig de la via pública i alguns bars que segueixen servint a clients més tard de les 01.00 hores, "amb els conseqüents renous al carrer", diuen.

Para-sols al carrer Fàbrica

Amb tot, expliquen que els incompliments detallats, són "fàcilment detectables a simple vista", un fet que consideren que constata que "no es compleix la normativa establerta". Finalment, han lamentat que en totes les zones dels bars indicats, malgrat que és la més cara, els establiments només paguen per l'ocupació del metre quadrat, 0,46 cèntims diaris.

Cablejat de l'Ajuntament de Palma

Cal recordar que l'associació de veïns presentà fa mesos una bateria de propostes a l'Ajuntament de Palma per rebatre aquest greuge que suposa l'ocupació sobredimensionada de l'espai públic per part de bars i restaurants al centre de la ciutat. En aquest sentit, apunten que és necessari que els establiments exhibeixin les llicències d'activitat a un lloc visible, amb els metres quadrats d'aforament intern i extern. A més, apunten que cal que s'assenyali la delimitació de l'espai al terra, es retiri tot el material de la terrassa quan es tanqui l'establiment i es compleixi l'horari establert per llei que recorden que és de 07.00 a 00.00 hores i fins les 00.30 els divendres, dissabte i les revetlles de festius.

plaça banc de l'oli
stats