Moncloa

La Moncloa comença a assenyalar Mazón per la tragèdia a València

Feijóo fa pinya amb el president valencià, que assegura que es va alertar la població del temporal a partir dels avisos estatals

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el valencià, Carlos Mazón, al centre de coordinació per la Dana que s'ha constituït a l'Eliana

Madrid / BarcelonaLa batussa política per la DANA al País Valencià ha esclatat. En paral·lel a la recerca dels desapareguts i el balanç de danys materials, a mesura que passen les hores es multipliquen les veus que reclamen responsabilitats polítiques per la tragèdia, sobretot pel fet que no s'alertés abans la població per evitar que anés a treballar o, simplement, s'exposés als riscos. La Moncloa, en aquest sentit, ja ha apuntat a la Generalitat Valenciana, governada pel PP. Pedro Sánchez i Carlos Mazón han escenificat unitat i col·laboració en la seva compareixença conjunta aquest dijous al matí, però per darrere es multipliquen els retrets i, entre línies, també es perceben missatges carregats d'intenció.

"En circumstàncies així cal posar en valor el que és públic", ha deixat caure el president espanyol, en un moment en què es qüestiona la decisió de Mazón d'eliminar una unitat del servei d'emergències quan va arribar a la Generalitat Valenciana. Just abans, Mazón deia: "President, has pogut comprovar que els efectius estan al dia a dia, al minut, prenent decisions coordinades des de l'experiència i la capacitat". Tot plegat, disfressat d'un agraïment mutu per la implicació que les administracions estan tenint per afrontar la catàstrofe. "Moltes gràcies per la proximitat i la presència ràpida i adequada. Rebem el missatge amb afecte", ha traslladat també el president valencià a Sánchez. D'aquesta manera, el popular es desmarcava públicament del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquest matí reclamava al govern espanyol "alguna col·laboració" i criticava no haver rebut informació de la Moncloa. El president espanyol hi ha respost garantint que la "col·laboració i cooperació" amb la Generalitat Valenciana ha estat "absoluta" i ha promès "tots els recursos necessaris" per a la reconstrucció, tant estatals com de la Unió Europea.

El centre de la polèmica és, però, si s'ha actuat tard i qui en tenia les competències. Passada la una de la matinada de dimecres a dijous, el ministeri de l'Interior ha emès un comunicat on remarca que la gestió dels plans territorials de Protecció Civil davant una emergència és competència de les comunitats autònomes i deixa clar que, en aquest cas, corresponia a la Generalitat Valenciana activar l'alerta massiva pel temporal a la població exposada. "Quan es detecten possibles riscos naturals que poden afectar població, béns, infraestructures, patrimoni cultural i similars, s'emeten avisos als organismes autonòmics de Protecció Civil, que [...] activen les alertes corresponents", s'afirma.

El departament liderat per Fernando Grande-Marlaska sortia així al pas d'unes declaracions del president valencià, Carlos Mazón, dimecres al vespre, que ha reiterat aquest dijous al matí. El popular ha dit que el trasllat d'avisos està "protocol·laritzat" i que es va anar informant els ajuntaments "puntualment" i en el "temps adequat" dels avisos que els anaven arribant de les autoritats estatals. "Es traslladen en mode d'avís, anuncis i alertes cada una de les previsions de l'Aemet (Agència Estatal de Meteorologia), aquí no som meteoròlegs", ha reblat, i ha afegit que es va reaccionar en tot moment de manera "proporcionada". L'ha avalat Feijóo, tot i que s'ha fet un embolic: "Ningú pot prendre decisions en funció d'una informació que pot ser exacta, inexacta, que pot ser millorable... I les informacions [sic] d'adopten en funció de la informació que et faciliten en cada moment".

Feijóo fa un Rajoy: "Les informacions es prenen en funció de la informació que et faciliten en cada moment"

La Generalitat Valenciana va enviar una alerta als mòbils a les vuit del vespre, quan la situació s'havia desbordat i ja hi havia nombrosos vehicles atrapats a la carretera. Però l'Aemet ja havia avisat diumenge que dimarts es podien produir pluges torrencials al País Valencià. "S'esperen xàfecs molt forts sense poder descartar, avui dia, que assoleixin localment intensitat torrencial. [...] És possible que en punts de la Comunitat Valenciana i Múrcia se superin els 150 mm en 24 hores", anticipaven. I dilluns a la nit ja va enviar l'alerta vermella, tal com ha recordat el govern espanyol. A mesura que passen les hores, l'oposició valenciana va assenyalant cada cop més Mazón. El portaveu del Partit Socialista del País Valencià, José Muñoz, ha destacat que "moltíssims alcaldes van prendre mesures preventives als seus municipis per assegurar la integritat dels seus ciutadans, sense cap mena d'instrucció de la Generalitat ni de les seues conselleries".

Des de Compromís, el seu portaveu, Joan Baldoví, ha denunciat que Mazón està intentant "espolsar-se les responsabilitats" i ha criticat que aquest dijous a Castelló s'estigui "repetint el mateix patró" d'actuació que a València. "Els xiquets eren a l'escola quan s’han suspès les classes i els treballadors eren a les fàbriques quan se’ls ha recomanat que tornessin a casa", ha lamentat després de posar en dubte que la Generalitat estigui "capacitada per gestionar aquestes catàstrofes”. Moviments associatius com Acció Cultural del País Valencià ja ha convocat una manifestació el dia 9 de novembre per demanar la dimissió de Mazón.

Feijóo i Moreno en culpen el ministeri de l'Interior

Ha entrat al debat també el president d'Andalusia, Juanma Moreno, que en carrega la responsabilitat al ministeri de l'Interior. Després de participar en un minut de silenci a Màlaga per les víctimes del temporal, ha assegurat que la catàstrofe mereixia que l'Estat agafés les regnes i declarés una "emergència d'interès nacional" i activés la "situació operativa 3" prevista al Pla Estatal d'Emergència de Protecció Civil. En la mateixa línia, Feijóo ha assenyalat que el temporal no només afectava al País Valencià, sinó també a altres comunitats. De fet, El País publica que en la reunió del comitè de crisi de dimarts a la nit, quan ja s'havia constituït el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) entre totes les administracions, el govern espanyol s'ho va plantejar, però va preferir no retirar el lideratge a Mazón. Tanmateix, en aquell moment ja era tard i la situació estava desbordada.

stats