Monti-sion també se suma al Pla de segregació lingüística

El director, Rafel Barceló, assegura que amb la configuració actual de les classes el centre ja compleix els requisits per participar-hi

Façana de l'escola Nuestra Señora de Montesión.
3 min

PalmaTothom està pendent que la Conselleria d'Educació comuniqui quins són els centres que finalment participaran al Pla pilot de segregació lingüística, que el curs vinent s'implantarà a Primària. La informació no es sabrà tampoc aquesta setmana, assegura la Conselleria. Ara bé, sí que es van coneixent les escoles que han demanat formar-hi part. Una d'elles és l'escola Monti-sion de Son Rapinya, segons han informat diverses famílies a l'ARA Balears i ha confirmat el director del centre, Rafel Barceló. La decisió de sumar-s'hi, explica, és que el centre disposa d'espai suficient per poder separar grups, un dels requisits fixats a la convocatòria. Per altra banda, també assegura que el centre compleix el Decret de mínims.

En un comunicat remès a les famílies al qual ha tingut accés aquest mitjà, Barceló explica que el motius de l'adhesió "són complexos i diversos". "El principal és que amb l'estructura actual de Primària i Secundària ja donam compliment als requeriments del Pla pel que fa a la distribució de llengües. L’adhesió suposarà una major dotació d’hores i recursos per poder fer front, especialment, a les necessitats detectades pel claustre de professorat pel que fa a la competència lingüística en totes dues llengües", diu. El centre assegura que Pla no suposarà la modificació de la distribució actual de matèries impartides en català o castellà, com tampoc la necessitat de modificar els documents o programacions pedagògiques".

Per "millorar" la competència de l'alumnat

Els desdoblaments previstos en el Pla, recorda Barceló "només s’implantarien en el cas que hi hagués un nombre significatiu de famílies que s’hi adherís per rebre la llengua de primer ensenyament i les matemàtiques en català. D'aquesta manera esperam poder abordar amb més recursos les àrees de millora que el professorat de les diferents etapes ha anat reportant al llarg dels darrers temps i millorar la competència del nostre alumnat", conclou la carta a les famílies.

Cal recordar que a banda de Monti-Sion, de centres concertats també s'hi han sumat Aixa-Llaüt i Santa Mònica, juntament amb altres escoles de la Confederació de Centres d'Ensenyament (CECEIB). Pel que fa a escola catòlica, la patronal majoritària de la concertada que agrupa més de 80 centres i de la qual forma part Monti-Sion, no ha comunicat la participació dels seus centres. Segons ha explicat, la decisió ha quedat en mans de la titularitat de cadascun d'ells i sense intervenció patronal. Ara bé, a poc a poc es van filtrant els noms dels que han demanat participar.

Rebuig de la pública

Ara per ara, tot apunta que cap centre públic hi ha decidit participar, segons les enquestes que han fet els sindicats STEI i ANPE. Tampoc ho han fet les cooperatives d'ensenyament ni les escoles diocesanes. Davant les dades recollides a l'estudi de l'STEI, el sindicat assegura que aquesta negativa de la comunitat educativa illenca "posa en relleu, una vegada més, la nul·la necessitat de posar en marxa aquest despropòsit pedagògic, que en cap cas és una demanda de la comunitat educativa". A més, denuncia que la segregació lingüística no és més que "la cessió del PP a les exigències de Vox per arraconar el català d'un àmbit tan estratègic com l'ensenyament".

El TSJIB ha admès el recurs de l’Obra Cultural Balear (OCB) en què demana la suspensió cautelar del Pla, per evitar que entri en vigor el curs vinent. L’entitat considera que el Pla pilot “no s’ajusta al marc legal actual, ja que pretén separar els alumnes per raó de llengua”. D’altra banda, apunta que va en contra del model lingüístic dels darrers 25 anys, que “ha demostrat ser un factor d’èxit del nostre sistema educatiu”. L’OCB també assegura que el pla vulnera el Decret de mínims, perquè no respecta les matèries que per llei s’han d’impartir en llengua catalana.

stats