Mor el filòleg Josep Antoni Grimalt a 86 anys
El professor ha destacat per ser un dels estudiosos de les 'Rondalles mallorquines' d'Antoni Maria Alcover
PalmaEl filòleg Josep Antoni Grimalt i Gomila ha mort aquest dijous a 86 anys. Nascut a Felanitx l'any 1938, Grimalt començà a estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, però finalitzà els estudis a Madrid, l'any 1960. Tot i així, abandonà la carrera jurídica per dedicar-se a la filologia. Després d'acabar el servei militar obligatori, Grimalt es decantà per estudiar llengües romàniques, carrera de la qual es llicencià l'any 1971.
Finalitzada la tesi, fou professor contractat a la delegació de Mallorca de la Universitat de Barcelona i el 1975 es doctorà en Filologia Romànica Hispànica amb la tesi La catalogació de les rondalles de mossèn Alcover com a introducció a llur estudi. Poc després exercí de professor adjunt de Gramàtica general i Crítica literària, fins que el 2002 esdevingué catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. Des del 2004 n'és catedràtic emèrit.
Estudiós de les rondalles mallorquines, va tenir cura de l'edició de l'Aplec de rondalles mallorquines d'en Jordi des Racó d'Antoni Maria Alcover, que realitzà amb la col·laboració de Jaume Guiscafrè. Va traduir al català La princesa de Clèveris (1990), de Madame de La Fayette, i La guineu i el raïm (1993), de Guilherme Figueiredo. També impartí conferències, comunicacions i ponències sobre rondallística, llengua catalana i temàtica bíblica en la literatura, i va ser membre del jurat de diversos premis literaris, tant de novel·la com de teatre.
El 1963 fou finalista al premi Gabriel Maura dels Ciutat de Palma amb la novel·la breu Història d'una dama i un lloro, que publicà l'Editorial Moll el 1965. El mateix any, feu la correcció de les Obres completes de Llorenç Villalonga per a Edicions 62. A més, al llarg de la seva vida, va ser assidu articulista de premsa, tant a diaris com a revistes referents de la cultura catalana.
Recentment va rebre la Medalla de la Ciutat de Felanitx.