Mor l'amo de Can Pomar, mestre de la rebosteria illenca
Mort a 82 anys, va transformar un forn de pa en una de les pastisseries més conegudes de Mallorca
L'amo de les pastisseries Pomar, Francesc Pomar Mir, ha mort avui a Campos a 82 anys. Francesc Pomaret – el nom amb el qual era conegut al municipi– va transformar un forn on només es venia pa en una de les pastisseries més conegudes i amb més varietat de productes de Mallorca. Com a part de la tercera generació de forners i pastissers, Francesc Pomaret va dedicar la seva vida a mantenir el llegat dels dolços i la rebosteria illenca. El seu padrí, Francesc Pomar Aguiló, va fundar el negoci al carrer de la Plaça de Campos l'any 1902. Anys més tard, el pare del difunt n'agafà el relleu generacional fins a deixar-lo finalment en mans de Francesc Pomar Mir i la seva esposa, Francisca Oliver Roig, a la dècada dels anys 60.
En aquestes dècades, Pomar Mir va introduir nous conceptes, ingredients i receptes que aprenia a cursos, estudis i viatges per formar-se i fer avançar el negoci. D'aquesta manera, va adquirir coneixements dels millors mestres pastissers del món, com també de la seva escola de pastisseria, la primera de Mallorca, on aprengué tant com ensenyà. En un dels seus incomptables viatges a Barcelona, Antoni Escribà i Serra (el prestigiós pastisser de Barcelona) li va ensenyar l'elaboració original del que avui coneixem com a cardenal de Lloseta. Francesc el va introduir a l'illa i l'elaborava sota el nom de cardenal. Pomar compartí la recepta amb altres pastissers de Lloseta que li adjudicaren el nom de cardenal de Lloseta amb el qual és conegut actualment. D'aquesta manera, Pomar sempre va compartir les seves receptes amb la idea que mai una mateixa recepta feta per diferents pastissers queda igual.
Amb el davantal posat
En arribar a la pastisseria del carrer de la Plaça –la primera que es va fundar i que encara conserva peces originals del 1902– era habitual trobar-lo amb el davantal posat i assegut a la taula que hi ha just davant la barra on cada dia li preparaven el seu rebentat en una tasseta petita de vidre amb una ansa metàl·lica. Se'l bevia mentre llegia el diari. Si no era allà, habitualment el trobaven fent panades en una habitació de l'obrador acompanyat de la seva família.
De fet, una de les excursions escolars que molts dels alumnes dels centres educatius de Campos feien era a l'obrador principal de la pastisseria, on Pomar mostrava orgullós com elaborava els productes que després es posaven a la venta i ensenyava els nins a fer-los. Les seves elaboracions han marcat la infància i, sobretot, els paladars de molts de residents del municipi. Cada un té predilecció per un aliment en concret, però els croissants de xocolata, les panades, les pastes de te, les magranetes, les caretes de carnaval i la rebosteria fina, entre d'altres, són algunes de les elaboracions més reclamades pels clients.
A més, Pomar va aconseguir vincular elaboracions pròpies amb festivitats que se celebraven al municipi com les caretes de carnaval, unes postres que colonitzen els mostradors de la pastisseria en acostar-se la data. La importància de la seva figura en la gastronomia del poble es va evidenciar quan va ser distingit amb la flor de taperera de Campos, una distinció honorífica que no es lliurava des del 2018.
En el dia de la seva mort, algunes persones del poble han deixat mostres de condol a les xarxes socials, entre d'elles la batlessa del municipi, Xisca Porquer, qui ha assegurat que Pomar "ha sabut transformar la tradició en un futur viu i brillant". Altres residents l'han qualificat d'"home feiner de call vermell, visionari, emprenedor i referent".
No només fou un personatge important en el món de la rebosteria, sinó també va ser, és i continuarà sent un referent per a la seva família. Va ser pare de cinc germans (tres dones i dos homes), als quals implicà en el negoci familiar igual que als seus nets. Per a ell la família sempre va ser el més important. Així ho demostrava cada diumenge quan reunia el seu entorn més proper al voltant d'una taula llarga.
Francesc Pomar Mir ha format part de més de 120 anys de tradició, des del forn de Can Pomaret fins a les pastisseries Pomar. Actualment, els seus fills i nets (quarta i cinquena generació) gestionen les botigues, amb la mateixa il·lusió que els seus antecessors. El negoci familiar té tres pastisseries, dues a Campos i una a Palma.