Obituari

Mor Mayra Gómez Kemp, mítica presentadora de l''Un, dos, tres... responda otra vez'

L'actriu cubana s'havia retirat de la vida pública després de patir dos càncers

L'actriu i presentadora Mayra Gómez Kemp, en una imatge d'arxiu
3 min

BarcelonaMayra Gómez Kemp, popular presentadora de l'Un, dos, tres... responda otra vez, ha mort aquest diumenge a Madrid als 76 anys, segons ha informat l'agència Efe. Feia dies que intentava refer-se d'una caiguda domèstica per la qual va haver de ser hospitalitzada. El 2014 Gómez Kemp va publicar la seva autobiografia, titulada Y hasta aquí puedo leer, la coneguda frase que ella mateixa deia als concursants de l'Un, dos, tres... quan els llegia les preguntes a les quals havien de respondre.

Personalitats del món audiovisual i molts espectadors avui lamentaven la seva mort a través de les xarxes socials. "Mayra, gràcies per tots els moments d'alegria que ens vas regalar. Et trobarem a faltar!", ha dit Josep Maria Mainat a través de X.

Nascuda a l'Havana (Cuba) el 1948 però establerta a Espanya des dels anys 70, va començar la seva carrera professional a Catalunya, primer en una agència de publicitat i després a Ràdio Barcelona, en un programa presentat per Joaquin Prat. Va ser a la televisió, però, on es va fer famosa, de la mà de Chicho Ibáñez Serrador, que la va fitxar pel concurs de TVE Un, dos, tres... responda otra vez. Gómez Kemp va debutar al programa de TVE el 1976, però no va ser fins al 1982 que va assumir el paper de presentadora –inicialment feia intervencions esporàdiques com a actriu– substituint Kiko Ledgard. Durant el temps que va estar al capdavant de l'estimat concurs va ser guardonada tres cops amb el premi TP de Oro.

Mayra Gómez Kemp en un moment del concurs

Ser la presentadora de l'Un, dos, tres... responda otra vez la va convertir en una pionera de la televisió, ja que va ser la primera dona en tot el món a conduir un concurs en horari de prime time. "Si jo me l'hagués arribat a fotre, totes les que han presentat després no ho haurien fet. Els directius haurien dit «una dona no». Jo vaig trencar un sostre de vidre i això és molt maco. Tot i que és veritat que cobrava la meitat que Joaquin Prat per presentar El precio justo", va explicar al programa Mi casa es la tuya.

Mayra Gómez Kemp

Després de la finalització de l'Un, dos, tres... responda otra vez, la presentadora va fer el salt a Antena 3 mentre continuava treballant a la ràdio. Durant la fase de proves del canal, va ser l'encarregada de fer la primera retransmissió en directe de la cadena privada. Posteriorment, quan Antena 3 va iniciar les emissions oficials, Mayra Gómez Kemp va presentar un altre concurs que ha acabat esdevenint mític, La ruleta de la fortuna.

El següent projecte professional de la hispanocubana va ser el programa Luna de miel, de Gestmusic, que va presentar per a diverses cadenes autonòmiques (l'excepció era TV3, on el concurs estava presentat per Montse Guallar). L'espai va finalitzar el 1994, i a partir de llavors les aparicions de Gómez Kemp van anar minvant.

Dos càncers

Els últims 15 anys de la vida de Mayra Gómez Kemp han estat marcats per la malaltia. El 2009 li va ser diagnosticat un càncer de llengua del qual va haver de ser operada. Tot i que després de la intervenció la seva vida no corria perill, les seqüeles van ser importants: va perdre la parla, però la va recuperar al cap d'un any amb l'ajuda d'un logopeda. El febrer del 2012, ja superat el càncer de llengua, li va ser detectat un càncer de coll i de gola.

Un altre cop personal dur va ser la mort l'any 2021 del seu marit, Alberto Berco, amb qui feia 47 anys que estava casada. La parella es va conèixer el 1973 quan tots dos treballaven a l'obra de teatre Rocky Horror Picture Show, on Berco, argentí, exercia de narrador.

La seva última entrevista va tenir lloc l'abril passat, dins del programa El faro de la Cadena SER. En la conversa amb Mara Torres, va explicar que li havien donat l'alta oncològica però que volia viure una vida allunyada dels focus. "Vull que la gent recordi la Mayra que va veure. La que parlava bé, la que tenia una dicció gairebé perfecta. A la que es veia encara jove i guapa", va dir, i va afegir que era el moment de donar pas a la gent jove.

stats