Papers de Panamà
Societat10/05/2024

Mor Ramón Fonseca, cofundador del bufet protagonista dels ‘papers de Panamà'

L'advocat va morir als 71 anys mentre esperava el veredicte del judici per blanqueig de capitals

ARA
i ARA

BarcelonaRamón Fonseca, l'escriptor i jurista pananemy que va fundar el bufet d'advocats al centre de la filtració dels papers de Panamà, va morir als 71 anys dimecres a la nit, segons va confirmar el seu advocat, mentre estava pendent de rebre el veredicte en el judici per blanqueig de diners celebrat al seu país, informa el diari nord-americà The New York Times. Fonseca va morir després que se li compliqués una pneumònia, segons va explicar la seva filla Raquel Fonseca a l'agència Efe.

Cargando
No hay anuncios

"Tota aquesta persecució política, de totes les injustícies, va afectar moltíssim la seva salut física, es va deteriorar molt des dels papers de Panamà i fa aproximadament unes tres setmanes, en el moment de l'inici del judici, va tenir una pneumònia que es va complicar", va explicar la filla.

Fonseca i el seu soci Jürgen Mossack –els cognoms donaven el nom al seu bufet, Mossack Fonseca– van ser jutjats a Panamà a l'abril per la investigació internacional publicada el 2016 per diversos mitjans sobre 11,5 milions de documents confidencials de la companyia. Tota aquesta documentació, que havia estat filtrada per una font anònima, identificava polítics de molts països, líders empresarials, delinqüents i celebritats implicades en operacions d'evasió fiscal.

Cargando
No hay anuncios

La investigació la va portar a terme el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), que agrupava 107 empreses informatives de 78 països, després que el diari alemany Süddeutsche Zeitung els compartís la documentació. Els arxius filtrats afectaven prop de 215.000 entitats extraterritorials i més de 14.000 bancs, bufets d'advocats i intermediaris que treballaven amb Mossack Fonseca.

Cargando
No hay anuncios

Deteriorament de la salut

En el judici del mes passat, que va començar el 8 d'abril i va durar deu dies, els fiscals van al·legar que el bufet havia creat societats falses per amagar diners que procedien d'activitats il·lícites. Fins a 29 persones, entre les quals Ramón Fonseca, van ser acusades de blanqueig de capitals, segons explica The New York Times. Fonseca no s'hi va presentar ni tampoc s'hi va connectar telemàticament perquè estava hospitalitzat, segons havia explicat ja en l'obertura del procés la defensa, que va presentar una certificació mèdica.

Cargando
No hay anuncios

Però a Panamà, alguns veien els propietaris del bufet com a víctimes. El Col·legi d'Advocats del país va sortir aleshores en defensa seva dient que la filtració era un intent d'atacar la reputació del país.