Obituari
Societat09/04/2024

Mor Xavier Pujol Gebellí, el periodista que va acostar la biomedicina a la societat

Biòleg de formació, era col·laborador habitual del suplement de ciència del diari ARA

BarcelonaL'entusiasme per la ciència i per divulgar-la no el va perdre mai. Quan va començar a col·laborar amb l'ARA, el febrer del 2019, el Xavier Pujol Gebellí ja era un gat vell en això del periodisme científic i valia molt la pena escoltar-lo i fer-li cas perquè coneixia al detall tot l'entorn de recerca català i quins eren els grans debats científics dels darrers anys. El diumenge passat, de sobte, per culpa d'un aneurisma que li va provocar un xoc hipovolèmic, el Xavier va morir a casa seva, a Sant Pere de Palautordera, població on feia anys que s'havia traslladat i on es mirava des d'una certa distància el frenesí informatiu de Barcelona.

Periodista, biòleg i divulgador, Pujol Gebellí havia nascut a Santa Eulàlia de Riuprimer, prop de Vic, l'1 de maig del 1962 i li faltaven poques setmanes per fer els 62 anys. Va estudiar biologia a la Universitat de Barcelona, per això sempre tirava cap a aquests temes quan feia propostes, perquè fins al final va ser un dels seus principals interessos, però també era un tot terreny que un cop encaminat cap a la divulgació científica en els mitjans de comunicació, va cobrir tots els camps. Va començar en aquest àmbit col·laborant al Diari de Barcelona i després a l'Avui, però va ser a El País, com a col·laborador científic durant més de 15 anys –del 1995 al 2010–, on va desenvolupar bona part de la seva trajectòria periodística, fins que des del 2021 va iniciar les col·laboracions amb l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, en l'àmbit també de la divulgació científica, entre altres mitjans impresos i digitals, va dirigir durant dos anys (2008-2010) Global Talent, un diari digital especialitzat en ciència, economia i societat, i va col·laborar gairebé vint anys amb la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular publicant articles de forma periòdica a la seva revista, que també va dirigir.

Apreciat entre els companys per la seva humilitat i per ser una persona propera i amb sentit de l'humor –sempre tenia un comentari afilat preparat–, a l'ARA havia escrit articles científics de tota mena, tant al suplement de Ciència com a la secció de societat, però sobretot s'havia especialitzat a fer entendre de manera planera aspectes complexos relacionats amb la biomedicina i la salut. Tot i això, el que més li agradava era fer entrevistes i relacionar-se amb grans investigadors, i gaudir del pregunta-resposta més natural.

Cargando
No hay anuncios

Respectat entre els investigadors, Pujol Gebellí va portar la divulgació científica a les llibreries l'any 2004 amb la publicació de Biografia del càncer: l'aventura de Joan Massagué (Edicions Península). Des de Nova York, Pujol Gebellí va conversar amb l'investigador català per repassar la seva trajectòria i els reptes del seu principal àmbit d'investigació: el càncer. En el llibre, explicava diversos casos de pacients que Massagué estava tractant. En els últims temps també col·laborava amb l'editorial Salvat a la col·lecció La Evolución Humana, on havia publicat de moment ja dos capítols: "Nuestro ADN" i "La Venus americana".

Més enllà de la seva passió pel periodisme científic i l'escriptura, Pujol Gebellí també va tenir un paper destacat com a divulgador i va coordinar activitats com els famosos Sopar amb les estrelles de l'Observatori Fabra de Collserola, del qual va fer també una publicació.

Cargando
No hay anuncios

El comiat se celebrarà el dimecres 10 d'abril, amb la vetlla al Tanatori de Granollers entre les 11 i les 14 hores del matí. I a la tarda, a les 17 hores, es farà la cerimònia al Teatre de Sant Esteve de Palautordera.