ENSENYAMENT

El període de matriculació s’allarga fins al setembre

Educació presenta el nou procés d’escolarització del curs 2018-2019

Novetats en el procés d’escolarització del curs 2018-2019.
Maria Cifre
23/03/2018
3 min

PalmaLa Conselleria d’Educació i Universitat va presentar ahir les diferents novetats que preveu el procés d’escolarització del curs 2018-2019, entre les quals destaca un període de matriculació extraordinari per atendre el nou alumnat que acabarà el dia 7 de setembre, ja que l’arribada de nouvinguts a les Illes Balears és constant. Només durant el mes de setembre del 2017 varen arribar a les aules de les Illes 2.000 alumnes nouvinguts i aquest curs curs ja se n’han acollit més de 3.000 a les aules de les Balears. “Allargant el període d’admissió donam una sortida a tota aquesta demanda”, va assenyalar el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante.

Més de 30.000 alumnes es veuen implicats en l’escolarització cada curs escolar entre els processos d’admissió i d’adscripció a les etapes d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, a més de la Formació Professional. El procés d’admissió per als cursos d’Infantil, Primària i ESO estarà obert del 3 al 16 de maig i, per al Batxillerat, del 20 al 26 de juny.

Entre les novetats també hi ha l’ampliació de zones a Palma. La ciutat passa de tenir cinc zones d’escolarització a tenir-ne vuit després de la divisió de la zona A en tres subzones que sumen 12 centres cadascuna. Els objectius de la subdivisió de zones són crear equilibri entre els centres públics i concertats, dotar les aules escolars d’heterogeneïtat i que la ràtio d’alumnat sigui equilibrada amb el nombre de centres. És a dir, que l’alumnat tingui accés a un lloc proper al seu punt de residència.

Els objectius que s’han tingut en compte a l’hora de regular el procés d’escolarització han estat “el dret efectiu de la lliure elecció dels centres i el manteniment de la màxima equitat possible”, va explicar Morante.

Equitat a les aules

Una altra de les novetats és la incorporació de Sant Antoni de Portmany, a Eivissa, als deu municipis mallorquins que tenen acords d’escolarització equilibrada. “És el primer acord d’aquestes característiques que es fa a Eivissa”, ha destacat el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, qui ha afegit que “aquest projecte va encaminat a reforçar la idea que Balears és una de les comunitats amb menys segregació a les aules”.

Els centres de sa Pobla, Inca, Manacor, Porreres, Alcúdia, Muro, Felanitx, Santanyí, Campos i Palma continuaran el proper curs 2018-2019 amb el conveni. La iniciativa contribueix a millorar l’equitat i permet evitar guetos socials i educatius a través de la coordinació de la xarxa de centres de cada municipi i a l’acció dels serveis socials i educatius tant dels ajuntaments com del Govern.

Nova zonificació

El curs que ve hi haurà noves zones a Palma, Andratx, Artà, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Margalida, Santanyí, Selva, ses Salines, Son Servera, Sant Antoni de Portmany i Formentera. Tots aquests municipis tenen més d’un nucli de població

A més, Palma tindrà dos CEIPESO durant el nou curs escolar. Són els centres públics Son Quint i Pintor Joan Miró, que començaran a impartir Secundària el curs 2018-2019, a més d’Infantil i Primària.

Canvis en el barem

El barem del procés d’escolarització també preveu alguns canvis, mitjançant la introducció de nous criteris i puntuacions regulats per normativa d’ordre superior. El barem preveu un punt per a l’alumnat que ha hagut de canviar de residència; tres punts per a víctimes de violència de gènere, i un punt per als alumnes d’acollida familiar i per als alumnes que són esportistes d’alt nivell.

Els criteris de família nombrosa, d’alumnes en règim d’acollida familiar i d’alumnes esportistes d’alt nivell són considerats criteris prioritaris.

stats