Espècies invasores

El mosquit tigre ja ha colonitzat les Balears, el repte ara és erradicar-lo

És una de les espècies més invasores del planeta i pot transmetre malalties

Mosquit tigre
26/09/2023
3 min

PalmaFa onze anys, el setembre de 2012, es va detectar el primer mosquit tigre a Mallorca, concretament a Bunyola. Ho recorda Miquel Àngel Miranda, professor de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears i membre del grup que va confirmar-ne la presència. Actualment, el mosquit tigre ja s'ha estès a tot l'Arxipèlag, fins i tot a Formentera. Així ho confirma l'investigador, que acaba de tornar de la petita de les Pitiüses i ha comprovat de primera mà la presència d'aquesta espècie invasora. "Es tracta d'una espècie amb capacitat de reproduir-se en petits volums d'aigua. No depèn tant de la pluja com els mosquits que estàvem acostumats a tenir aquí, sinó de nosaltres. Els tenim al costat i si no vigilam els cossiols o qualsevol recipient o indret que pugui acumular una mica d'aigua, els cream espais per a la cria".

El mosquit tigre en la seva terra d'origen, el sud-est d'Àsia, cria en petits forats dels arbres que retenen aigua. Per això, ho té tan bo de fer en espais petits dels nostres jardins. "Estam parlant d'una de les espècies més invasores del planeta, amb ous que aguanten la dessecació i, que en tocar l'aigua, fan eclosió. S'ha adaptat molt bé a les Balears, en especial a zones residencials i jardins a l'àmbit privat. I no només aquí. Aquest mosquit ha anat estenent-se per la Península de manera que ja se n'han trobat exemplars al nord d'Espanya i al nord d'Europa".

El mosquit tigre presenta dues particularitats. D'una banda, pot picar de dia, a diferència de la resta de moscards autòctons, que ho fan a primera hora del matí o quan baixa el sol. I, d'una altra, presenta risc de transmissió de malalties com el dengue o el chikungunya. "Hem d'estar vigilants, perquè l'any passat ja es varen detectar a les Balears els primers casos de transmissió local de dengue a dos turistes alemanys d'Eivissa".

La insularitat, clau per erradicar el mosquit tigre

Les administracions fan campanyes d'erradicació en zones de reg o de clavegueram, però per aquest expert és molt important no afavorir les petites acumulacions d'aigua als jardins i a les terrasses particulars. L'investigador reconeix que la part privada és la més complicada i és essencial, perquè el 80% de les zones de cria dels mosquits tigre té lloc en aquest àmbit. És recomanable vigilar testos, àmfores, poals, piscines, canaletes, joguines o aixetes a fi d'evitar que acumulin aigua.

A les zones públiques el control de la plaga correspon a les administracions i depèn de cada ajuntament, però saben el que han de fer. "Quan se sap que plourà, ja es poden preparar les actuacions per evitar les proliferacions de mosquits perquè, amb les condicions d'humitat i temperatura adequades, en una setmana o deu dies els mosquits han completat el cicle", explica Miranda.

L'expert considera que "hauríem d'aprofitar el fet de ser unes illes per aplicar tècniques que s'han implantat en altres indrets amb bons resultats, com la de criar insectes estèrils que s'amollen al medi natural". El zoòleg explica que així, com que s'insereixen en una quantitat molt elevada, la possibilitat que la femella es reprodueixi baixa dràsticament i es podria arribar a erradicar aquesta espècie. "És un dels avantatges de ser un territori insular". També considera que es podria intensificar la bioseguretat, els controls d'entrada als ports i aeroports, vigilant els productes que tenen més risc de dur aquestes espècies.

Temporada de moscards

La pluja i la temperatura alta ha provocat una explosió de mosquits les darreres setmanes i, per tant, tenint en compte que cada vegada es donen més episodis d'aquestes característiques, convé estar preparats.

Les acumulacions d'aigua a les zones agrícoles o a les voreres dels camins i a les basses d'aigua de les terrasses, per exemple, són els entorns perfectes per a la reproducció d'aquests insectes. "Els mosquits són especialistes a criar en zones inundades. Les femelles cerquen la nostra sang per poder desenvolupar els ous, per això ens piquen". I hem d'estar preparats perquè, mentre la temperatura es mantingui elevada cada vegada que arribi la pluja, ens trobarem igual.

stats