Salut
Societat21/06/2022

Oblida espelmes i polseres: què funciona i què no contra els mosquits

Amb la temporada d'aquests insectes ja en marxa, us donem les claus per entendre com i per què ens piquen i com combatre’ls

BarcelonaEstiu i mosquits fan tàndem i rebre ni que sigui una picada és pràcticament inevitable. Tot i que aquestes no són greus, solen ser molt molestes, i per evitar patir-ne les conseqüències, el millor és la prevenció. Ara bé, cal ser conscients que la majoria dels remeis contra els mosquits són relativament (o poc) eficaços.

L’entomòloga Rosario Melero-Alcíbar, doctora en medicina tropical, parasitologia i ciències biològiques, fa gairebé 30 anys que estudia els mosquits. Explica que és difícil fixar quan comença la temporada de mosquits, ja que depèn "de les temperatures – sobretot les nocturnes– i de la presència d’aigua. Això determinarà que comenci abans o després". Afegeix, però, que en el cas del mosquit comú "és menys restrictiu pel que fa a temperatura, ja que pot aprofitar qualsevol condició ambiental. Això pot fer que aparegui abans i marxi després". Alegria!

Cargando
No hay anuncios

L’especialista en entomologia sanitària apunta que "quan fa molta calor, com la que hem tingut aquests últims dies, la seva aparició s’accelera, tot i que cal tenir present que és essencial que també hi hagi aigua perquè les larves creixin, si no no hi haurà mosquits". Per això Rosario Melero-Alcíbar insisteix en un punt clau en la prevenció de l’aparició de mosquits: evitar la presència d’aigua acumulada. "A les zones on hi ha mosquit tigre, que a Catalunya està molt present, és molt important que es controli molt el reg de les plantes per evitar que es quedi aigua acumulada als plats". També hem d’evitar la presència d’altres recipients que puguin acumular l’aigua de pluja, perquè són l’espai que cerquen els mosquits per pondre els ous. Les petites concentracions d’aigua bruta són el seu hàbitat ideal. Pel que fa al mosquit comú, el que acostuma a entrar de nit a casa, l’entomòloga alerta "que té unes preferències tròfiques amplíssimes, de manera que tant li fa criar en una piscina abandonada que en algun forat en un arbre". Per tant, no ens confiem perquè aquest sigui un any de sequera, ja que com explica Rosario Melero-Alcíbar, "molta calor amb poca aigua implicaria poc mosquit, però no ens en refiem perquè l’aigua la posem nosaltres; per això hem de vigilar tant". Doble alegria!

Prevenció

El primer consell per reduir la presència de mosquits és clar: reduir la presència d’aigua estancada. A banda, l’entomòloga recomana la utilització de mosquiteres, apuntant algunes diferències respecte al comportament del mosquit comú i el tigre. "El mosquit tigre no acostuma a entrar dins de les llars i pica durant tot el dia, mentre que el comú aprofita la nit i entra a les cases; per tant, posar mosquiteres a les finestres ens pot ajudar". Melero-Alcíbar explica que cada espècie decideix quan, com i on pica a cada persona d'acord amb condicions com l’aire, la temperatura, les condicions d’oxigen, etc., i "un cop ens ha picat marxa a descansar i metabolitzar la sang que ens ha pres. I això ho poden fer amagats en un arbre, per exemple".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a tot el reguitzell de productes que hi ha al mercat que prometen acabar amb els mosquits, l’entomòloga alerta que pocs tenen una utilitat real. A parer seu, els més eficaços són els repel·lents que ens posem sobre la pell. "I que estigui ben posat. Se’ns acostaran, però no els agradarà l’olor i marxaran. Pel que fa a les espelmes de citronel·la, les polseres o els insecticides connectats en endolls, el cert és que potser els confondran una mica, però no seran suficient. Hauríem d’estar envoltats d’aquests remeis perquè fossin mínimament eficaços". En relació a l’ús dels repel·lents, el mètode més eficaç, Melero-Alcíbar recorda que cal anar renovant-los regularment i que si fem servir crema solar primer ens hem de posar la crema i uns 20 minuts després posar-nos el repel·lent. "I si ens mullem o suem hem d’anar repetint l’operació per garantir que sigui eficaç".

Supermares

Els mosquits que ens piquen són les femelles, que necessiten la nostra sang, o de la d’altres animals, per reproduir-se. "Els mosquits, de forma general, tant mascles com femelles, agafen la seva energia vital a partir dels hidrats de carboni que poden aconseguir a les flors, i les femelles busquen la sang de diferents hostes per aconseguir els greixos i les proteïnes necessaris per desenvolupar el seu aparell reproductor i pondre bons ous". Simpàtiques, oi? "És que són supermamis", defensa l’entomòloga, que busquen el millor aliment per complir amb la seva missió reproductora i aconseguir posar el màxim d’ous possible. I, en aquest sentit, hem de dir que al mosquit comú, per exemple, li agrada especialment la sang dels ocells, "tot i que si tenen un humà més a mà el triaran", perquè l’objectiu és aconseguir aquest aliment que necessiten per pondre els ous. La seva màxima, com apunta l’especialista en entomologia sanitària, és "màxim rendiment amb el mínim esforç". "Per això el mosquit tigre ens pica a les zones baixes, ja que normalment portem les cames més exposades, mentre que el comú ens pica de nit, quan pot triar altres zones aprofitant que mentre dormim estem més relaxats i els és més fàcil".

Cargando
No hay anuncios

Com hem de tractar les picades de mosquit?

Les picades són les faves que apareixen després que el mosquit ens perfori la pell per aconseguir la sang. Una reacció cutània que produeix picor i incomoditat i que, en general, al cap de pocs dies desapareix sola. En alguns casos, però, poden produir inflor, dolor i irritació. Per al seu tractament, existeixen tot de recomanacions i remeis tant mèdics com casolans.

Cargando
No hay anuncios

El Dr. Fernando Méndez de Paz, al·lergòleg de l’AMiQ (Agrupació Mèdica i Quirúrgica), apunta que les picades poden provocar una reacció més gran a unes persones que a altres per "un problema de sensibilitat". "Si una persona és més sensible a les substàncies urticàries que ens injecta el mosquit quan ens pica, aleshores es produeix una reacció al·lèrgica una mica més gran". Ara bé, el Dr. Méndez apunta que no s’ha de tenir por a les picades dels mosquits, ja que tot i que poden ser molt molestes "no són perilloses i mai són letals. Algunes de les substàncies que ens injecten poden ser al·lergèniques, però no són un verí com en el cas de vespes i abelles, que poden causar reaccions més greus". Segons el metge al·lergòleg, el problema més greu en relació a les picades de mosquit pot ser que generem una infecció a la zona si ens rasquem la picada.

En aquesta línia, Méndez de Paz vol tranquil·litzar els progenitors d’infants amb reaccions molt potents a les picades i que tenen por de com reaccionarien a les picades d’abella o de vespa. "Els símptomes no tenen res a veure amb les picades de mosquit. Que generin molta reacció a la picada dels mosquits no vol dir en cap cas que siguin al·lèrgics a les picades de vespa o abella; no hi ha relació. Per tant, no cal fer un estudi d’al·lèrgies pel fet que hi hagi reaccions severes amb les picades de mosquit".

Cargando
No hay anuncios

Aclarit aquest punt, quan ens piqui un mosquit, el Dr. Méndez recomana rentar la zona amb aigua i sabó per evitar possibles infeccions; aplicar fred local amb gel embolicat en un drap o tovallola, evitant el contacte directe amb la pell per anestesiar una mica la zona i reduir les molèsties; si és necessari aplicar una crema amb corticoide o amb corticoide associat a antibiòtic; i si la picor és molt molesta, prendre un antihistamínic via oral. Si amb això no millora, es pot anar a un centre de salut per valorar si seria necessari l'ús de corticoides orals.

Desmuntem alguns tòpics

Amb roba de colors llampants ens piquen més? El cert és que els atrau més la roba fosca, i és probable que si portem roba estampada se’ns acostin perquè ens poden confondre amb els colors de les flors.

Si suem ens piquen més? Cadascun de nosaltres tenim una olor pròpia que nosaltres no sabem distingir però els animals sí. La nostra olor té uns marcadors químics determinats que els atrau més o menys i si suem potser s’intensifiquen.

Si bevem alcohol ens piquen més? Això és cert. Perquè l’excés d’alcohol el metabolitzem i expulsem més CO₂ per la pell, fet que atrau els mosquits

Amb sobrepès et piquen més? També cert, perquè és més probable que suem més i emetem més CO₂.

 

Consells per aplicar bé el repel·lent contra els mosquits

- Aplicar-lo les vegades que el fabricant recomani per garantir-ne l'efectivitat. La protecció dura com a màxim unes hores.

- Aplicar-lo en espais a l’aire lliure o amb bona ventilació.

- No fer-ne servir amb infants menors de 2 anys. En els més grans, supervisar-ne l’aplicació.

- Rentar-se bé les mans després de l’aplicació.

- No aplicar-ne ni al rostre ni on hi hagi alguna ferida.

- S’ha d’aplicar directament a la pell. A la roba no serà eficaç.

- Si fem servir crema solar, deixar un interval de temps entre les aplicacions.