El retorn de Carles Puigdemont

Els Mossos no van destinar els drons a seguir Puigdemont i van confondre el cotxe amb el qual fugia

L'informe enviat al magistrat Pablo Llarena reconeix "errors" en el dispositiu que pretenia detenir l'expresident

3 min
Turull entrant al cotxe després que ho fes Puigdemont

Barcelona / MadridEls Mossos d'Esquadra reconeixen "errors" en el dispositiu del passat 8 d'agost per detenir Carles Puigdemont a Barcelona i així ho han fet saber al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en l'informe que els hi va requerir el jutge instructor de la causa de l'1-O. Els agents no van contemplar la possibilitat que l'expresident escapés de l'Arc de Triomf, on havia organitzat un acte polític a les 9 del matí. I per això, expliquen en el document avançat per El Confidencial i al qual ha tingut accès l'ARA, el dron que vigilava la zona no va posar el focus sobre Puigdemont sinó que va seguir la comitiva de persones que es dirigia des d'allà cap al Parlament. Tampoc es va fixar en el cotxe blanc on teòricament va pujar l'expresident, amb el secretari general de Junts, Jordi Turull. Segons l'informe policial, aquell dia es van desplegar tres equips de la unitat de drons. El primer va captar l'arribada de Carles Puigdemont a les 8:57 hores, però l'informe remès al Suprem reconeix que els drons van deixar de seguir l'expresident un cop va baixar de l'escenari.

Com ja van fer en la roda de premsa posterior a la fugida de l'expresident, els Mossos tornen a fer autocrítica per no haver pogut arrestar Puigdemont argumentant que no contemplaven la possibilitat que no es dirigís a la cambra catalana. En aquest sentit, l'informe detalla que un dels agents que vigilava la zona per on es va escapar Puigdemont va intentar informar a la resta d'efectius que l'expresident havia pujat al cotxe blanc, però que no ho va poder fer perquè s'estaven transmetent altres comunicacions. L'agent va decidir aleshores trucar per telèfon al seu superior per comunicar-li que Puigdemont era en un vehicle blanc, cosa que va impedir que la resta de membres de l'operatiu n'estiguessin al cas i seguissin centrats en la comitiva que es desplaçava cap al Parlament.

Aquest mateix agent, segons s'explica en l'informe, va cometre una altra errada. En la seva persecució corrents per aturar el vehicle, va informar que el cotxe era un Peugeot quan en realitat era un Honda HRV, fruit "de la tensió del moment" i perquè intentava evitar que "diferents ciutadans l'interceptessin per interrompre el seguiment del vehicle". Aquesta confusió en la marca del cotxe va evitar que el servei motoritzat dels Mossos pogués localitzar el vehicle amb el que Puigdemont va emprendre la fugida.

Requeriment de Llarena

L'endemà, Llarena va demanar als Mossos d’Esquadra i al Ministeri de l’Interior informes sobre el dispositiu policial per detenir Puigdemont. Llarena volia així conèixer els elements que van determinar el “fracàs” de l’operatiu policial. En la providència dirigida a Interior el magistrat preguntava quin era l'operatiu inicialment aprovat i disposat per a la seva detecció a la frontera i detenció, així com les ordres posteriors que van ser cursades aquell mateix dijous per a la seva detecció a frontera i detenció, després de la seva fugida. Per aquest motiu, el magistrat del Suprem va preguntar a Mossos i a Interior qui eren els agents responsables del disseny de l'operatiu, els responsables de la seva aprovació i a qui es va encomanar l'execució o el desplegament operatiu.

En l'informe que el Ministeri de l'Interior va remetre al Suprem, el contingut del qual es va fer públic dimarts de la setmana passada, indicava que l'Estat va oferir als Mossos d’Esquadra el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guardia Civil per a l’operatiu de detenció de l’expresident de la Generalitat, però aquests no el van requerir. També apuntava que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials de l’executiu espanyol no van detectar “en cap moment” la presència de Carles Puigdemont a fronteres, ports i aeroports, des de que el passat 11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. Un cop coneguda la fuga de Puigdemont el passat dijous, el ministeri va reforçar la vigilància en aquests punts.

El ministeri remarcava que la Policia Nacional i la Guardia Civil van mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a la fuga de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l'àrea metropolitana. Ara bé, apuntava que en aquest moment, i donada "la competència i les capacitats operatives" dels Mossos, no van portar a terme cap operatiu en paral·lel per detenir Puigdemont.

Diverses fonts policials explicaven a l'ARA ja el mateix 8 d'agost que Llarena havia traslladat de forma vehement la seva incomoditat pel resultat del dispositiu dels Mossos. Aquell dia, la policia catalana va detenir tres dels seus agents per presumpta col·laboració amb la fugida de Puigdemont. Tots tres van quedar en llibertat al cap de dues hores però s'exposen a sancions disciplinàries importants, fins i tot l'expulsió del cos. El cap dels Mossos, Eduard Sallent, ja va apuntar que els policies que van col·laborar amb l'expresident "no es mereixen vestir aquest uniforme".

stats