Marta Hierro i Cesc Mulet: “La mostra permet apropar-nos a llocs desconeguts”

Membres del jurat de la secció competitiva 2024

Marta Hierro i Cesc Mulet, membres del jurat de la secció competitiva 2024
12/10/2024
2 min

PalmaCesc Mulet és CEO, director, guionista i productor de La Perifèrica Produccions. Marta Hierro és periodista, directora i guionista de documentals. Ambdós són membres del jurat de la secció competitiva 2024.

Què vàreu pensar quan us varen proposar ser jurat de la mostra?

— Marta Hierro: La meva obra no es pot etiquetar com a cinema de muntanya, tot i que la protagonista d’un dels meus darrers documentals, Dorothea i el Myotragus, que és la paleontòloga Dorothea Bate, va fer gran part de la recerca a muntanyes i coves de la Mediterrània. D’altra banda, som molt aficionada a la muntanya, sempre que puc faig excursions i viatges a zones de muntanya. Per això em va agradar molt la invitació.

— Cesc Mulet: Jo, en canvi, vaig pensar: “Vols dir que no hi ha al planeta algú més adient que no jo? Estau segurs que voleu –com diria Groucho Marx– que la meva ombra i jo formem part del jurat?”. Dit això i davant la insistència, un es deixa estimar.

Què diríeu que té d’especial aquest certamen, sent com és d’un gènere tan específic?

— C.M.: D’una manera senzilla pots dividir la mostra en dues grans columnes: d’una banda, aventura i cordes; de l’altra, natura i convivència. Dit de manera planera: humanitat.

— M.H.: Precisament és el rerefons social i ambiental el que més m’interessa d’aquest tipus de cinema.

En quins elements us fixau a l’hora de valorar les candidatures? Són també específics?

— C.M.: Hi ha tantes pel·lícules com espectadors. Per mi, que sigui de muntanya o submarina, de gènere o d’autor no prefixa res.

— M.H.: Totes les obres audiovisuals tenen un guió, una direcció, una fotografia, una música, un grafisme... Així i tot, hi ha particularitats que s’han de tenir en compte.

Creis que ha evolucionat el certamen aquests darrers anys?

— M.H.: En els darrers anys hi ha hagut una incorporació més gran de temes socials i ambientals, i això aporta un interès afegit al festival, i fa que es pugui obrir a més públics.

Enguany se celebren 15 anys de la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma. Què creis que ha aportat al sector audiovisual i a la cultura illenca?

— M.H.: A Mallorca hi ha un gran interès per la muntanya i, en aquest sentit, és natural que existeixi un festival com aquest. Més enllà d’això, els reptes ambientals als quals ens enfrontam com a societat illenca també el fan necessari.

— C.M.: Projectes com la mostra permeten apropar-nos a mirades alienes, a llocs desconeguts. I tot el que és diferent enriqueix la cultura audiovisual illenca.

stats