Societat 21/09/2024

Multa de més d'un milió d'euros a 6 apartaments turístics a Santa Eulària

Es tracta del primer paquet de propostes de sanció duites a terme contra aquesta activitat al municipi

ARA Balears
2 min
Les places noves de lloguer turístic es disparen

PalmaL'Ajuntament de Santa Eulària des Riu està tramitant sis expedients sancionadors a propietaris d'habitatges situats en el terme municipal i que eren llogades il·legalment com a turístiques per més d'un milió d'euros. Es tracta del primer paquet de propostes de sanció sorgides després de la posada en marxa d'un servei tècnic i jurídic per a lluitar contra el lloguer turístic irregular dins del pla 'Santa Eulària crea futur'.

Segons ha informat el Consistori en un comunicat, les sancions van per la via urbanística, ja que s'ha pogut comprovar que estaven fent una activitat turística per a la qual no tenien tramitat el canvi d'ús (de residencial a turístic). De moment, el Consistori ha notificat quatre propostes de sanció a dos habitatges de la zona turística d'El Puig d'en Fita (202.268,29 euros i 350.532,11), una altra a Jesús (113.922,94 euros) i una quarta a El Puig de Valls (205.949,58 euros). A més, el departament d'Urbanisme i Activitats en té dues més pendents de completar la informació per a la seva obertura, una en una zona rústica de Sant Carles de Peralta i una altra al Puig d'en Fita. Les sancions van entre el 25 i el 50 % del valor de l'habitatge, per la qual cosa el còmput total superarà el milió d'euros.

En el comunicat, l'Ajuntament ha explicat que els policies locals destinats a la persecució d'aquestes infraccions han duit a terme desenes de comprovacions, les quals, en molts casos, han donat com a resultat la comprovació que no existia lloguer il·legal. Així, s'han registrat situacions en les quals s'ha pogut comprovar que els habitatges presumptament usats de manera turística havien estat llogades per a treballadors per part d'empreses, d'aquí la rotació de persones en aquestes. Igualment, s'han constatat casos en els quals les denúncies derivaven d'una mala relació veïnal. En aquest sentit, l'equip de govern portarà al pròxim Ple municipal l'aprovació inicial de la modificació puntual número 22 de les Normes Subsidiàries per a aclarir la definició del concepte d'ús residencial turístic en la modalitat de lloguer vacacional i així facilitar l'obertura d'aquesta mena d'expedients sancionadors.

Fins ara, els tècnics municipals havien de fer una doble comprovació per a demostrar que un habitatge s'estava llogant turísticament. Quan entri en vigor aquest canvi normatiu, serà necessària només una inspecció per a acreditar l'activitat irregular.

stats