Societat 15/07/2024

Multes de 300 euros per contribuir a la destrucció de Mallorca: nova acció contra la massificació turística

L'entitat Caterva va "multar" aquest diumenge un centenar de cotxes aparcats a Cala Varques en protesta contra la saturació

ARA Balears
2 min
Una de les multes en un vehicle.

PalmaL'entitat coordinadora anticapitalista de Manacor, Caterva, va multar aquest diumenge un centenar de cotxes aparcats a la carretera de Cales de Mallorca, la majoria d'ells de lloguer, situats a l'entrada del camí que condueix a Cala Varques. Segons ha informat l'entitat en un comunicat, l'acció s'emmarca en el conjunt de protestes que denuncien la massificació turística que pateix l'illa. Així, les multes que han posat, que sancionen el visitant amb 300 euros "per contribuir a la destrucció de l'illa", volen denunciar "el monocultiu turístic amb un toc d'humor i sàtira".

"Aquesta vegada l'objectiu era fer partícip el turista i que fos coneixedor del malestar dels residents i els objectius en primera persona", assenyalen. La multa inclou un codi QR que porta a una pàgina web que emula un atac informàtic i, entre d'altres, esborra totes les fotos de Mallorca penjades a la xarxa Instagram. Llavors apareix un manifest de l'entitat. La web es pot trobar al següent enllaç i té disponibles les versions en català, anglès i alemany.

Els cotxes aparcats a l'entrada del camí de Cala Varques.

D'aquesta manera, l'entitat ha denunciat que el problema "no és el turista individual" sinó "un sistema fomentat i sustentat per les classes dirigents de l'illa que s'enriqueixen a costa de la classe treballadora i del territori". El manifest de Caterva denuncia també "la posició de la dreta encapçalada pel PP que critica els excessos del turisme de masses, culpabilitzant el turista de classe baixa i que defensa un turisme de luxe". En aquesta línia, apunten que el turisme que defensa el PP "continuarà conduint el poble de Mallorca i la seva terra cap a la destrucció". "El turisme, ni de masses, ni de luxe, perquè Mallorca no està en venda", han reivindicat.

La pàgina web que emula un atac informàtic.

Durant el temps que va durar l'acció aquest diumenge, es va informar els turistes que allà no s'hi podia aparcar i se'ls va comunicar el malestar amb aquesta problemàtica. "Alguns d'ells se'n van tornar. És per això que si tant l'Ajuntament de Manacor com el Consell de Mallorca tinguessin intenció real d'arreglar la saturació de les cales verges de Manacor seria molt senzill. I sense posar cap multa", han conclòs.

stats