Una trentena de municipis hauran d'elaborar plans d'actuació contra incendis forestals

Entre altres coses, hauran de delimitar zones d’actuació i definir els equips locals que seran els primers a arribar a l’incendi

Imatge d'arxiu d'un incendi a l'Albufera.
ARA Balears
30/05/2022
2 min

PalmaUn total de 31 municipis de les Balears hauran d'incorporar plans d'actuació d'àmbit local contra incendis forestals o en urbanitzacions en perill d'incendi forestal, segons indica la nova actualització del Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per a Incendis Forestals (Infobal).

Aquests plans, 21 dels quals són a Mallorca, 6 corresponen a Menorca i 4 es troben a Eivissa, han de delimitar zones d'actuació, definir els equips locals que seran els primers a arribar a l'incendi, establir mesures protecció i engegar mesures d'autoprotecció de nuclis urbans i edificacions.

Per garantir la implantació d’aquests plans locals, l’Infobal crearà un grup tècnic permanent que servirà per millorar la coordinació i la constant revisió de protocols d’actuació comuns, així com establir mesures concretes per a la millora de la coordinació entre les administracions.

Després de 17 anys

És la primera vegada que aquest pla especial s'actualitza des de fa 17 anys, amb "el consens de totes les administracions que hi intervenen", segons ha indicat aquest dimecres durant una roda de premsa la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido.

Una vegada s’hagi superat el període d’exposició pública, el Govern estudiarà les al·legacions presentades per aprovar el pla a través del ple de la Comissió d’Emergències, després s’enviarà a Madrid perquè obtengui el vistiplau de l’Estat i, finalment, s’aprovarà pel Consell de Govern.

Dues èpoques de perill

Una de les altres novetats d'aquesta actualització és que defineix dues èpoques de perill d'incendis forestals: l'època de perill alt, compresa entre l'1 de maig i el 15 d'octubre, i l'època de perill baix, que va de l'1 de gener al 30 d'abril i del 16 d'octubre fins al 31 de desembre.

La consellera ha remarcat que aquesta definició, que fins ara només detallava quina seria l'època d'alt risc, que enguany ja està en marxa, "és fonamental" per a la planificació dels mitjans i recursos operatius, així com la resta de mesures de lluita contra els incendis forestals.

Índex de gravetat
  • Potencial 0 Són els incendis que no suposen cap amenaça per a persones ni per a béns, amb un dany forestal esperable molt reduït.
  • Potencial 1 Són els incendis en els quals es preveu la necessitat de mesures per a la protecció de persones alienes al dispositiu d’extinció, quan el foc amenaci infraestructures sensibles o xarxes de subministrament o quan el dany forestal sigui considerable.
  • Potencial 2 Són els incendis que amenacen seriosament nuclis de població o infraestructures d’especial importància. També els que poden suposar un dany forestal molt important.
  • Potencial 3 Són els més greus, als quals s’afegeix que els dispositius d’extinció no puguin fer la seva feina per controlar l’incendi.

Depenent de la gravetat de l’incendi, es poden declarar diferents situacions operatives que permetin sol·licitar un reforç dels efectius, per exemple, a la unitat militar d’emergències. Per exemple, si l’incendi és de nivell 0 o 1, la gestió de l’emergència correspon a la conselleria competent en matèria forestal o ambiental, en aquest cas, Medi Ambient i Territori. Quan l’incendi passa a nivell 2, la gestió és assumida per la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

stats