Oci nocturn
Societat12/06/2023

Els municipis, la clau per evitar el consum d'alcohol en menors, segons la POQIB

La Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) insisteix en la col·laboració multisectorial per aconseguir una dispensació responsable de begudes alcohòliques

PalmaQuan falten pocs dies per celebrar la d'enguany, la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) reivindica la revetla de Sant Joan del 2022 a Palma com a referent per evitar el consum d'alcohol entre menors. Segons la membre d'Irefrea (l'Institut Europeu d'Estudis en Prevenció), Montse Juan, –membre de la POQIB–, la col·laboració de l'Ajuntament de Palma va ser clau perquè es fes una revetla, a les Voltes, "sense cap incident" d'aquest tipus. Tant Juan com la resta de representants de la POQIB –PIMEM, FLIB i FAPA– han insistit aquest dilluns en una roda de premsa que, davant la manca de llei estatal per fer front al consum d'acohol –a diferència del tabac–, els ajuntaments són la unitat administrativa definitiva per prevenir el consum entre menors.

La portaveu d'Irefrea ha destacat la davallada del 2019 al 2021 en el consum d'alcohol a les Illes, la més elevada de tot l'Estat, com a resultat de la feina de la POQIB. Concretament, la prevalença del consum d'alcohol en els darrers 30 dies en la població d'entre 15 i 64 anys ha caigut un 10,6% en passar del 65,4% a un 54,8% en dos anys. Entre les raons, Montse Juan subratlla la feina que han fet "més de 40 entitats durant 11 anys" en aquesta plataforma, "l'única multisectorial de l'estat espanyol".

Cargando
No hay anuncios

En el context actual, ha assenyalat que existeixen diversos reptes, com ara "llevar la part problemàtica de l'oci", és a dir, el consum d'alcohol, així com "entendre millor aquest oci per obrir-lo a altres activitats". Davant això, "la família és fonamental", així com la implicació dels consistoris "en el model de gestió de festes". Segons Juan, ja hi ha municipis referents en això, com ara Alcúdia, Calvià o Sóller. En el cas d'aquest darrer ha posat l'exemple del Firó: "Algunes de les taules les muntaven joves i els vam dir que no podien posar la beguda tan barata, i van canviar els preus".

Cargando
No hay anuncios

Una vuitantena de sancions el 2022

Per la seva banda, la directora de Salut Pública en funcions de la Conselleria de Salut, Maria Antònia Font, ha recordat que la legislació actual permet aplicar mesures dissuasives a les zones d'alt risc, com són la Platja de Palma i Llucmajor (l'Arenal) o Eivissa. Per exemple, els sistemes d'autodispensació estan prohibits i es fa feina perquè tots els establiments –en referència als souvenirs i supermarkets– coneguin la normativa. De fet, això va permetre que a pràcticament només tres municipis –Palma, Llucmajor i Sant Antoni, principalment– el 2022 es posassin 79 sancions a establiments per incomplir la llei.

Cargando
No hay anuncios

En la Plataforma per un Oci de Qualitat estan representats tots els municipis per la FELIB (Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears), tot i que cada un fa més o menys feina en aquest terreny. "Els més grans tenen els seus propis plans de prevenció, mentre que els petits tenen els de les mancomunitats, com ara la del Pla o la del Raiguer", ha explicat el president en funcions de la FELIB, Toni Salas. Com a exemple d'alguna de les recomanacions que han fet en aquest sentit els tècnics municipals, Salas ha explicat que la FELIB va adquirir botelles d'aigua per regalara les quintades i que les venguessin a cinquanta cèntims, amb la intenció d'incentivar aquest consum.